| Prispevki

Literarni natečaj Bodi pisatelj/pisateljica poteka v organizaciji Mladinske knjige in Pionirskega doma neprekinjeno že 9 let. Letos je na natečaju s 435 prispevki sodelovalo skupno 407 učencev in dijakov iz 110 slovenskih osnovnih in srednjih šol. Napisali so kar 333 prispevkov v slovenskem jeziku in 102 v tujih jezikih.

Pri proznih besedilih se ocenjujejo vsebinska izvirnost, jezikovna raba, besedišče, vezljivost in zgradbeni učinki ter inovativnost v slogu. Prispevki so omejeni na 8000 znakov in morajo vsebovati izhodiščni odlomek, ki ga predhodno določi žirija. Izhodiščni odlomki so različni glede na jezik pisanja in kategorijo, v letošnjem letu so bili to izbrani odlomki iz knjig, ki so izšle v zbirki Sinji galeb, ker praznujemo 70. obletnico te najstarejše knjižne zbirke za mladino pri nas.

Vsi dijaki ste lepo vabljeni k sodelovanju tudi prihodnje leto, za pokušino pa si lahko v zborniku natečaja v  šolski knjižnici preberete letošnja nagrajena dela.

Mentorica Tanja Kovačič

V letošnjem šolskem letu sem imel priložnost tekmovati na literarnem natečaju Bodi pisatelj/pisateljica. Napisati smo morali kratko zgodbo v angleškem jeziku, ki je morala vsebovati tudi podano iztočnico iz izbranega literarnega dela.

Za razliko od predhodnega tekmovanja, leta 2020, je bilo letošnjo iztočnico avtorice Janet Groth lažje vključiti v literarno delo.

Po oddani nalogi smo bili v mesecu aprilu povabljeni na zaključno prireditev v Pionirskem domu. Tam so po krajšem kulturno-umetniškem programu razglasili zmagovalce ter nas porazdelili v vnaprej izbrane literarne delavnice. Po odmoru sem se pridružil svoji skupini v scenaristični delavnici, kjer smo morali ustvariti začetke namišljenih zgodb.

V scenaristični delavnici sem se naučil, kako bolje pričeti zgodbo, ki pritegne bralca k branju besedila.

Izkušnja je bila pozitivna ter bi jo predlagal vsem, ki bi radi kaj napisali in se preizkusili v pisanju umetnostnih besedil. Bilo bi tudi lepo, če bi se tekmovanju pridružilo več dijakov naše šole, saj sem bil to leto edini.

Zahvala gre tudi profesorici Tanji Kovačič za povabilo k tekmovanju.

Timotej Hvala, 4. s

Sorodne objave
0
Dostopnost