| Prispevki

Dne 31. 1. 2018 je 7 dijakov 2. k sodelovalo na turistični tržnici, ki jo vsako leto pripravlja Turistična zveza Slovenije. Na njej dijaki slovenskih in tujih srednjih šol javnosti predstavimo svoj turistični izdelek. Letošnja tema je bila Turizem in kultura. Na Gospodarskem razstavišču, kjer je tržnica v sklopu sejma Natour Alpe Adria tudi potekala, smo bili že ob 7.30, da smo imeli dovolj časa za pripravo in okrasitev stojnice. Sejemska vrata so se za obiskovalce namreč odprla šele ob 10. uri.

A za dobro uvrstitev ni bila dovolj le privlačna predstavitev izdelka na Gospodarskem razstavišču. Pripraviti je bilo treba tudi seminarsko nalogo in predstavitveni 3-minutni turistični video. Odločili smo se, da turistom predstavimo naše glavno mesto skozi oči književnikov, ki so pisali o Ljubljani. Pripravili smo literarno-turistično pot po središču Ljubljane in jo poimenovali Vse blagoslove tebi, Ljubljana! Naslov poti smo si sposodili pri Ivanu Cankarju, ki je te besede položil v usta Kurentu v istoimenski povesti. Ko smo zbirali gradivo za seminarsko nalogo, smo bili presenečeni, koliko književnikom je bila Ljubljana motiv in navdih za njihovo ustvarjanje. Po daljšem premisleku smo se odločili za citate Jožeta Udoviča, Franceta Prešerna, Lojzeta Kovačiča, Gregorja Strniše, Lojzeta Krakarja in Ivana Cankarja. Njihovi citati so tudi »ustvarili« našo pot. Jože Udovič je pisal o Prešernovem spomeniku, zato se naša pot začne prav tam. Pot nadaljujemo po Stari Ljubljani, ki je bila navdih Francetu Prešernu v Povodnem možu. Lojze Kovačič se je navduševal nad Ljubljanskim gradom, zato je ta tretja točka na naši turistični poti. Ustavimo se še na Nebotičniku, o katerem je pesnil Gregor Strniša, si ogledamo glavno železniško in avtobusno postajo, ki je bila navdih Lojzetu Krakarju, naše potovanje pa zaključimo pri Cukrarni, ki jo je pretresljivo opisoval Ivan Cankar. Turisti na naši poti spoznavajo mestne znamenitosti, književnike in njihova dela, odlomke literarnih del tudi berejo (v slovenščini ali angleščini), zanje pa smo pripravili tudi različne ustvarjalne naloge, ki jih opravijo na določeni turistični točki. Pot ni tako samo poučna, ampak tudi zabavna in kratkočasna.

Naš turistični izdelek se je nam zdel dober in zanimiv, zato smo upali, da ga bo tako videla tudi tekmovalna komisija. Da bi bili na tržnici čim bolj opazni in drugačni, smo za obiskovalce spekli sladke dobrote, jim ponujali brezalkoholno pijačo, imeli kviz z nagradami, zgibanke, listke z lepimi mislimi naših literatov, trije dijaki, preoblečeni v Franceta Prešerna, Ivana Cankarja in Julijo Primic, pa so ves čas vabili obiskovalce k naši stojnici. Naš največji »adut v rokavu« pa je bila predstavitev poti v živo. Ob 11. uri smo organizirali ogled poti pod vodstvom čudovite turistične vodnice Stanislave Krapež, ki je zainteresirane obiskovalce popeljala po naših turističnih točkah. Dokazali smo, da je naš izdelek tako dober in praktičen, da ga lahko kadarkoli brez težav »izpeljemo«.

Konkurenca je bila letos zelo močna. Sodelovalo je kar 48 srednjih šol iz Slovenije in tujine z zelo zanimivimi izdelki. Prav zato smo bili izredno veseli srebrnega priznanja. A brez požrtvovalnega vodenja, nasvetov in pomoči naših mentorjev, drugih učiteljev in vodstva tega priznanja ne bi dobili. Zato velika hvala mentorjem Andreju Golinarju, Lei Janežič in Lenki Miljan, učiteljem Mojci Kregar, Katarini Pirnat in Jerneju Krenčanu, vodstvu ter vodnici Stanislavi Krapež. Ta nagrada je tako naša kot vaša.

Jaka Grm, 2. K

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost