| Prispevki

Pri projektu Sustainability starts on You(th) smo pripravili Izmenjevalnico oblačil, kot eno izmed treh delavnic.

Zaradi vse večje potrošnje oblačil in tekstilnih izdelkov, torej hitre mode, smo se odločili za ozaveščanje dijakov in obiskovalcev o recikliranju in ponovni uporabi že nošenih tekstilnih izdelkov. Tako so dijaki lahko oblačilom in dodatkom namenili nov, kreativen smisel uporabe, namesto, da le-te romajo v smeti.

Pred stekleno dvorano šole, smo pripravili izmenjevalnico oblačil, kjer so si dijaki in ostali obiskovalci lahko izmenjali kos oblačila, modni dodatek ali torbo. Oblačila in dodatke smo predhodno, s pobudo zbirali na šoli in tako od učiteljev in dijakov prejeli kar nekaj rabljenih, vendar lepo ohranjenih oblek, hlač, majic, nakita, čevljev in torbic.

Odziv je bil zelo pozitiven, saj smo tudi oddali in izmenjali veliko kosov oblačil in ostalih izdelkov.

Izmenjevalnica v teku

Glede na odziv smo se odločili, da združimo projekt skupaj z evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, ki je potekal od 19. do 27. novembra 2023, in tako oblikujemo  trajno izmenjevalnico, ki je pred šolsko knjižnico v tretjem nadstropju šole.

Izmenjevalnico smo razdelili na več delov. Otroška oblačila ter oblačila za fante smo ločili od ostalih oblačil, ker jih je manj, s tem smo jih izpostavili. Za orientacijo obiskovalcev smo prostor opremili s plakati in letaki, ki obiskovalce poučijo o primernem vzdrževanju oblačil, kar podaljša življenjsko dobo.

Prvi dan izmenjevalnice (otvoritev 23. 11. 2023) smo vodili evidenco dobljenih in podarjenih kosov oblačil. Prejeli smo 39 hlač, 15 kril in oblek, 43 majic, 11 kosov nakita in pasov, 20 torb, 12 parov obutve ter 2 novi posteljnini. Na dan otvoritev je bila ena petina kosov oddanih dijakom in učiteljem, ki so otvoritev obiskali. Od skupno 142 kosov je bilo v enem dnevu podarjenih 27 kosov oblačil in tekstilnih izdelkov.

Izmenjevalnico še vedno redno obiskuje nekaj dijakov in učiteljev, ki podarjajo in jemljejo oblačila.

Tjaša Rozman

Sorodne objave
0
Dostopnost