SEJEM MOJE PODJETJE

Dne  13. 5. 2016 sem se na Gospodarskem razstavišču udeležil sejma Moje podjetje, ki ga organizira JA SLOVENIJA. Obiskovalcev je bilo veliko, kar kaže na to, da je tudi zanimanje za projekte veliko. Ob obisku sem si ogledal stojnice, tako naši dve kot druge. Na stojnici sta se predstavili dijaški podjetji KS54 in  Norckljuka.

Seveda sta bili naši stojnici najboljši, zanimivo pa je bilo tudi marsikaj drugega, na primer leseno kolo na električni pogon, naprava, ki playstation poveže z napeljavo v avtu, lesena ročna ura in mesoreznica. Ostale predstavitve, kot so bile predstavitve ličil in kolačkov, me niti niso pritegnile. Vzdušje je bilo prijetno, saj ni bilo čutiti tekmovalnosti, med odmorom na čakanje rezultatov  so dijaki in dijakinje brcali žogo. Na samem sejmu je bilo več dijakinj kot dijakov, kar me pravzaprav niti ni motilo …

Na podelitvi si je naše podjetje Norckljuka v kategoriji Skills for the future prislužilo priznanje. Dijaško podjetje je izdelalo gibljivo vlečno kljuko za avtomobil, ki se mehansko premika noter in ven. Mentorica je profesorica Polona Kikelj.

Glavno nagrado, s katero potujejo v Švico, je dobilo podjetje  Sweet & Fit, ki se je predstavilo z okusnimi kolački.

SAMSUNG

Mnenja profesorjev:

Profesorica  Polona Kikelj

Kakšna se vam je zdela predstavitev?

Predstavitve našega podjetja še ni bilo, pred nami so še štiri predstavitve, sicer se mi zdi, da je prireditev zelo v redu, da poteka bolje kot lansko leto. Vsako leto se sejma udeleži več dijaških podjetij, torej se sejem razvija.

Kateri projekt vam je bil najbolj všeč?

Ja, seveda naš, vedno stojim za svojimi dijaki, vendar pa so tudi ostali izdelki dobri.

 

Profesor Anton Kokalj

Kakšna se vam je zdela predstavitev?

Sam sejem dijaških podjetjih, ki je uradni zaključek programa Moje podjetje, ki poteka na slovenskih šolah, tudi na naši, koordiniram, pokrivam torej celo Slovenijo. Na naši šoli pa spodbujam kolege in kolegice, da izvajajo ta program, letos sta ga izvajali Terezija Kastelic in Polona Kikelj.

Katera predstavitev se vam je zdela najboljša?

Vseh predstavitev nisem spremljal, odvisno je tudi od izdelka, zelo pomembno je, da znajo dijaki zadeti poanto izdelka, ki ga ponujajo. Nisem spremljal vseh, ampak nekateri udeleženci so bili zelo profesionalni. Naši dve podjetji trenutno še nista nastopili, zato ne morem oceniti, ampak mislim, da sta dobro pripravljeni in sta popolnoma konkurenčni najboljšim.

 

Profesorica  Terezija  Kastelic

Kakšna se vam je zdela predstavitev?

Letos sem že tretjič mentorica dijakom v programu Moje podjetje in moram reči, da je projekt vsako leto nov izziv, da je sejem vsako leto drugače organiziran in tudi vzdušje je drugačno. Vse skupaj je čudovito. Vesela sem, ker smo z dijaki 5. S in 4. K uspešno končali projekt, dijaki so izbrali poslovno idejo, jo realizirali, trenutno izdelke prodajajo, danes pa bodo svoje delo v letošnjem šolskem letu tudi predstavili.

Katera predstavitev se vam je zdela najboljša? Poleg naše, seveda.

Seveda bi vsekakor dala na prvo mesto svoje dijake, poznam njihovo vlogo v tem projektu, delo, ki so ga vložili, predvsem pa se mi zdi pomemben napredek, ki so ga dosegli. Na začetku dijaki velikokrat dvomijo, da bi lahko uspeli in končali projekt, to smo dosegli, torej smo zmagali in smo najboljši. Moram povedati, da se iz vsake predstavitve nekaj naučim, včasih vidim kaj slabega, česar naj pri predstavitvah ne bi delali, kar pa je dobro, z veseljem delim z dijaki in svetujem drugim.

SAMSUNG

Mnenja dijakov:

Klemen

Kakšna se ti je zdela predstavitev?

Nič posebnega.

Katera predstavitev se ti je zdela najboljša?

Najboljši smo bili mi, predstavljali smo naš pepelnik, vsi ostali so pekli kolačke.

Žan

Kakšna se ti je zdela predstavitev?

Bilo je čisto v redu, samo komisija je malo počasna, dolgo je trajalo, da smo prišli na vrsto.

Katera predstavitev se ti je zdela najboljša?

Jasno da naša, kaj bom druge hvalil, drugih nisem imel niti časa spremljati.

Miha Jančič, 4. Z

0
Dostopnost