| Prispevki

V Sloveniji 26. decembra praznujemo praznik samostojnosti in enotnosti v spomin na daljni dogodek leta 1990, ko smo se kljub naši različnosti poenotili in razglasili plebiscitarno odločitev, da bomo šli po poti samostojnosti.

Na plebiscitu, ki je seveda potekal nekoliko prej, tj. 23.decembra, smo državljani Slovenije odgovarjali na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«

Od 93,2 % udeleženih volivcev jih je okoli  95% odgovorilo pritrdilno.

Do septembra 2005 se je ta praznik imenoval dan samostojnosti, a so ga na pobudo ene izmed parlamentarnih strank dopolnili z »in enotnosti«, saj smo na ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. In res, kar 88,5% vseh volilnih upravičencev se je odločilo za to, da gremo kot država na samostojno pot.

Povod za odločitev, da postanemo samostojni, je bila družbena, ekonomska in gospodarska kriza. Dogovor o primernem sožitju, z do tedaj bratskimi narodi, ni bil več mogoč, saj smo si bili preveč različni.

Enotnost je vrednota, ki se je ne doseže kar tako. Je vrednota, ki je na ravni »ideala«. Je nekaj, za kar se moramo nenehno truditi, saj v življenju posameznika predstavlja pripravljenost, da vedno znova premaguje lastni egoizem.

Prav zato mora biti državnost Slovenije nedotakljiva, samostojnost pa cilj na vseh družbenih področjih. Državniška drža se mora izražati s spoštovanjem zakonov in ustave, brez katere ne bi mogli razglasiti neodvisnosti.

Prav  zato moramo praznik samostojnosti in enotnosti  Slovenije vedno znova posebej obeležiti in  se v naši različnosti  truditi ohranjati samostojnost in neodvisnost države Slovenije.

 

»Ponosen sem, da sem Slovenec.«

 

Vodja aktiva družboslovja                                                               ravnateljica/direktorica

Milan  Casagrande                                                                            mag. Frančiška Al-Mansour

 

Misli dijakov ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti so dijaki razmišljali o državotvornih vrednotah in o doživljanju naše Slovenije.

misli-dijakov-2021
Sorodne objave
0
Dostopnost