| Prispevki

Še traja noč človeštva. Daljša je, kot smo pričakovali, bolj nepredirna, kot bi si želeli. Skoraj ji ni videti konca. A vendar – SANJAM KRALJESTVO BREZ KRALJA.

Osrednja misel letošnjega praznika knjige črpa iz neizmernega vrelca Kosovelove vizije.

Tu so, ob nas, zveste prijateljice – knjige, prhutajoče svetilke, ki skrbijo, da se ne zaletimo v zid nepredirne teme. In tako bitja tega sveta skupaj tipamo proti pomladnemu jutru, razpetemu v popek … skozi Noč knjige 2021.

Ta se zgodi 23. aprila, a ne le takrat. Dogaja se ves april in seže tudi v maj. Tudi letos bo knjižna noč drugačna in neustavljivo privlačna. Letos SANJAMO SVET, KI GA ŠE NI. Sredi distopije snujemo lepšo prihodnost. V kakšen dan se želimo prebuditi, ko v jutru odgrnemo zaveso sanj?

K ustvarjanju ste vabljeni vsi dijaki in delavci naše šole. Napišite, posnemite, narišite svojo vizijo sveta. Prispevke v pisni, likovni, video, avdio ali drugi obliki sprejemamo v šolski knjižnici (e-naslov knjiznica@siclj.si) in pri urah slovenščine do 15. maja. Najlepši prispevki bodo objavljeni na spletni strani šole. Ustvarjalni navdih dihajo verzi Srečka Kosovela. Gnezdijo na zemlji, da bi leteli v nebo.

 

Sanjam kraljestvo,

ki še nima kralja.

Kakor da čutim

novo ozračje na obrazu,

v očeh svetlino.

 

Čutim človeka,

ki iz nevidnosti

ustvarja življenje

za vse.

 

Nevidnost gre v vidnost

in sanja v življenje,

kot ptica,

ki v zraku svobodna

na zemlji gnezdi,

vali, rodi

svoj rod,

da nekoč

lažje in lepše vzleti

v brezbrežje zrakov

na novo pot.

 

SVET SE SPREMINJA IN PREBUJA S KNJIGO V ROKI. LUČ SE NAJJASNEJE VIDI V TEMI.

Želimo vam doživeto, neustrašno, iskrivo, sobivajočo in življenje praznujočo Noč knjige.

 

Ekipa Noči knjige in vaša knjižničarka

Sorodne objave
0
Dostopnost