| Prispevki

Na SIC Ljubljana se je zgodilo prelomno dejanje, ki je oživilo dolgo zapostavljeno tradicijo – predajo šolskega ključa. V organizaciji dijaške skupnosti je ta dogodek ponovno vzpostavil vez med generacijami dijakov ter okrepil povezanost in duh sodelovanja med razredi.

Zgodba sega nazaj v čas, ko predaja ključa ni bila le formalnost, temveč pomemben del šolske kulture. Po letih tišine se je letos skupnost odločila, da je čas obuditi tradicijo. Po žrebu so bili za skrbnike ključa leta 2023/24 imenovani dijaki 4. I, logističnega tehniškega programa, ki so z odgovornostjo in zagnanostjo pokazali, da so prava izbira za to nalogo.

Dogodek je bil načrtovan kot prava športna tekma, s pričakovanimi in nepričakovanimi ovirami na poti. Načrtovane igre so morali organizatorji prilagoditi, saj je ena zaradi dežja odpadla. To pa ni poslabšalo vzdušja ali zmanjšalo pričakovanj. Vzdušje je bilo naelektreno, ko so se razredi tretjih letnikov srednjega strokovnega izobraževanja (3. K in 3. I) ter četrtih letnikov poklicno-tehniškega izobraževanja (4. S, 4. U, 4. V, 4. Z) pomerili v duhu športnega tekmovanja.

Nepoznavanje tradicije predaje ključe med dijaki je bila očitna, ko se nekaj razredov ni udeležilo tekmovanja, kar je vodilo v njihovo diskvalifikacijo. Kljub temu pa to ni bistveno okrnilo tekmovanja in tisti, ki so se odločili sodelovati, so to storili z vso zavzetostjo. Boj med razredi je bil napet, a na koncu zmaga le eden.

Zmagovalna ekipa predaje ključa so bile dijakinje 3. K. Vztrajnost, timsko delo in spretnost so jim prinesli zasluženo zmago.

Letošnja predaja ključa ni bila le še en dogodek na šolskem koledarju. Predstavljala je ponovno rojstvo pozabljene tradicije. Organizacija in izvedba dogodka sta bili le prva koraka k obuditvi šolskega duha, ki se bo še naprej razvijal in rasel z vsako novo generacijo dijakov.

Dijaška skupnost se je zavezala, da bo negovala in ohranjala tradicijo predaje ključa ter spodbujala duh sodelovanja in povezanosti med dijaki. Slednje pa ne krepi le šolskega ponosa, temveč tudi razvija ključne veščine, kot so timsko delo, vztrajnost in spoštovanje do sovrstnikov.

Tamara Milinčič Medven

Mentorica dijaške skupnosti

Sorodne objave
0
Dostopnost