| Prispevki
Projekt VEST, pri katerem sodeluje naša šola od novembra 2019, ima za cilj pripravo in oblikovanje publikacije, ki vključuje podrobno analizo elementov tradicionalnih oblačil v Evropi in bo služila kot podporo pri usposabljanju na področju tekstila in mode. Projekt vključuje raziskave v šestih državah, Sloveniji, Španiji, Italiji, Franciji, na Portugalskem in v Estoniji. Projekt poteka po delih, po vsakem zaključenem delu naj bi imeli analizo in zaključke, vendar nam trenutna situacija onemogoča konkretna srečanja za diskusijo.

 

 

Pri prvem delu smo se lotili izdelave in opisa gorenjske moške narodne noše. Delo je bilo obsežno, vendar pa zanimivo in tudi zabavno.
K sodelovanju smo povabili etnologa, dr. Bojana Knifica, ki nas je prijazno sprejel v Tržiškem muzeju, tam smo dobili obsežno razlago in nasvete za samo izvedbo moške in ženske noše.

 

 

 

Nošo, običaje smo pred tem le bežno poznale, zato so nam bile nekatere stvari zelo zanimive, srečevale smo se z zanimivimi poimenovanji določenih delov na oblačilu. Tako smo spoznale veliko zanimivih izrazov, kot na primer svinjski rep (za podstavo na kateri so prišiti gumbi pri moškem brezrokavniku) in koza (vstavek pod rokavom). Pa še kaj bi se našlo.
V drugem delu se bomo lotili ženske noše…… več pa kmalu.

Sorodne objave
0
Dostopnost