| Prispevki

Potujem, torej sem

Dijaki 2. k smo sodelovali na mednarodnem 14. turističnem festivalu Več znanja za več turizma, ki ga pripravlja Turistična zveza Slovenije. Tema letošnjega festivala je bila Potujem, torej sem. Na Gospodarskem razstavišču smo 1. februarja na turistični tržnici predstavili projektno nalogo Dolenjski biser Viride Visconti. Virida Visconti je bila italijanska vojvodinja, ki je živela v 14. stoletju v Milanu. Po smrti svojega moža se je preselila na Pristavo nad Stično. V projektni nalogi smo raziskovali, kaj ponuja Pristava nad Stično, da je navdušila že vojvodinjo pred 600 leti. S pomočjo Turistične vasi Pristava smo sestavili turistični vikend, ki bi obiskovalce seznanil z vsemi lepotami zaselka: v petek bi z geolovom spoznavali turistično vas, v soboto bi sodelovali pri kmečkih opravilih, v nedeljo pa smo zanje pripravili kolesarsko in pohodniško izletniško pot.

Priprave na turistično tržnico so potekale več kot 5 mesecev, saj smo morali zbrati vse gradivo za projektno nalogo, nalogo oblikovati in posneti promocijski videospot. Brez pomoči učiteljev Lojzke Skubic, Lee Janežič, Katarine Pirnat, Andreja Golinarja in Marjetke Pajk nam najverjetneje ne bi uspelo pravočasno končati, zato se jim ob tej priložnosti lepo zahvaljujemo.

V sredo, 1. 2. 2017, smo se na Gospodarskem razstavišču zbrali že ob 7. uri, čeprav je bilo uradno odprtje festivala šele ob 10.00. Morali smo namreč postaviti, opremiti in okrasiti našo turistično stojnico. To smo storili s fotografijami Pristave in domačimi keramičnimi izdelki, za obiskovalce pa smo spekli medenjake, jabolčni zavitek, piškote in pehtranko.

Obiskovalcev pa k stojnici nismo vabili samo s kulinaričnimi dobrotami. Damjana Bijek se je odzvala našemu povabilu in je vodila delavnici slikanja ter izdelovanja izdelkov iz modelirne mase. Naša sošolka Valentina je bila oblečena v Virido Visconti in je obiskovalce kot vojvodinja vabila k stojnici, kjer smo jih seznanili z vsemi lepotami Pristave. Nismo pa pozabili tudi na najmlajše. Zanje smo pripravili družabno igro in jim preko nje pokazali, kaj vse ponuja »dolenjski biser«.

Naš trud je bil poplačan. Prejeli smo srebrno priznanje.

Hvala učiteljem, vodstvu šole in Turistični vasi Pristava za vso pomoč, vzpodbudne besede, moralno in finančno podporo.

 

Eva Osredkar, Anuša Prijatelj, 2. k

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost