| Prispevki

Februarja smo štirje dijaki in dve učiteljici odpotovali na Portugalsko, da spoznamo eko turizem v drugih državah. Tam smo se seznanili tako s težavami množičnega kot malega turizma in iskali rešitve. V sklopu Erasmus+ projekta EcoTourism: The future is now – take responsibility smo si ogledali tudi kulturne in naravne eko turistične destinacije Portugalske.

Teden smo začeli pred šolo, kjer smo se zbrali in nadaljevali pot proti zagrebškemu letališču, od koder smo odleteli v Porto. Ko smo prispeli, smo se z metrojem odpeljali do Vile Nove de Gaie, kjer so nas pričakali naši gostitelji. Na hitro so nam predstavili mesto, potem pa smo počasi šli h gostiteljem in spoznali tudi njihove družine.

Naslednje jutro smo se z vsemi udeleženci projekta EcoT zbrali v učilnici, kjer smo se med seboj spoznavali s pomočjo različnih iger. Nato smo predstavili dve destinaciji s certifikatom Ecolabel iz svojih držav. Po kosilu smo se odpravili v mestno hišo in poslušali o strategiji razvoja turizma ter o tem, kaj eko turizem sploh je. Ogledali smo si tudi bližnjo okolico reke Duero in mostove, tako se je naš dan počasi zaključil.

V torek smo si ogledali most Ponte Dom Luis ter baziliko Serra do Pilar, od koder smo imeli lep razgled na Gaio in Porto. Obiskali smo tudi palačo Palacio da Bolsa.

V sredo smo se kot vsak dan ob osmi uri zbrali v šoli. Nato smo si šli ogledat tržnico na prostem, ki je odprta samo vsako sredo. Tam najdemo veliko različnih izdelkov, tako hrano, oblačila in obutev kot razne spominke in opremo za hiše … Po ogledu smo se odpravili nazaj v šolo, kjer smo predstavili filmček o Sloveniji. Po koncu predstavitev smo skupaj s portugalskimi dijaki odšli na piknik na bližnji hrib, ki so ga organizirali dijaki sami. Sledil je še ogled obale in sončnega zahoda.

V četrtek smo se zjutraj z avtobusom odpeljali proti Arouca Geoparku. V mestu blizu parka smo si ogledali predstavitev parka, da smo izvedeli, kaj lahko v njem najdemo oz. si ogledamo. Pred odhodom v park smo imeli daljši odmor za malico, v parku pa smo se sprehodili in si ogledali razgledno točko, slap, vremenski radar in zelo veliko vetrnih elektrarn.

Nato je prišel petek, zadnji dan delavnic v šoli. Zbrali smo se v knjižnici, v kateri so nas naključno razdelili v skupine. V vsaki skupini nas je bilo 5, iz vsake države eden, in skupaj smo morali na plakat napisati svojo definicijo eko turizma. Po koncu delavnic smo imeli prost dan s svojimi gostitelji. Zvečer smo s svojimi družinami odšli na poslovilno večerjo.

Prišla je sobota, dan za odhod domov. Ob desetih smo se zbrali na letališču v Portu in se poslovili od gostiteljev. Tako se je teden na Portugalskem končal.

Van Kornhauzer in Mark Sitar, 2. o

 

Sorodne objave
0
Dostopnost