| Prispevki

Svetovni dan knjige obeležujemo 23. aprila (Shakespearov rojstni dan in dan smrti). Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje kar cel teden. Ob tej priložnosti želimo narediti bralcu knjigo čim bolj dostopno.

Shakespeare v šolski knjižnici

Ste vedeli, da je William Shakespeare napisal kar 37 dramskih del, ki so navdihnila na tisoče gledaliških, filmskih in drugih del, in 154 sonetov?

Leta 2016 smo vstopili v Shakespearovo leto. V njegov poklon se letos po vsem svetu prireja na stotine dogodkov, tudi SPSŠB se pridružuje zaznamovanju 400. obletnice smrti angleškega dramatika, čigar dela so brezčasna in vedno znova aktualna. Pred stoletji zapisana njegova beseda še danes ostaja živa in sodobna.  Človekovo ravnanje je še danes podobno kot v njegovem času: politične intrige, želja po moči in manipulaciji, neusmiljen boj za oblast, nemiri in vojne, zbegani sinovi in hčere, nesrečne, usodne ljubezni med potomci sovražnih družin, narodov, veroizpovedi ali ras …

Romeo in Julija sta še danes pojem usodne, prepovedane ljubezni. Ob svetovnem dnevu knjige smo iz učbenika Književnost 4 za pokušino prebrali odlomek, ki govori o skrivnem obisku pod balkonom po prvem srečanju zaljubljencev.

Vabljeni k poslušanju.

 

Nataša Pečkaj

Sorodne objave
0
Dostopnost