| Prispevki

 

Strokovnega usposabljanja na Poljskem smo se udeležili štirje delavci naše šole: ravnateljica Frančiška Al-Mansour, Goran Lapič, Nikolaj Lipič in Lucija Šljuka Novak. V Poznań smo preko Varšave odpotovali 15. 11. 2015 in se vrnili 21. 11. 2015. Srednjo šolo Zespół Szkół Samochodowych im. Inż.Tadeusza Tańskiego smo obiskali, ker želimo z njo navezati partnerske stike.

Ob sprejemu v šoli smo zaslišali slovensko glasbo, preko projektorja pa so nas pozdravljale slike naravnih znamenitosti Slovenije. Bili smo presenečeni, saj takšnega sprejema nismo doživeli še nikjer. Kasneje smo ugotovili, da so dijaki naredili tudi podrobno plakatno predstavitev Slovenije, ki je bila na oged na hodniku šole. Po tej dobrodošlici smo drug drugemu predstavili sistem izobraževanja in svojo šolo.  Sledil je ogled šole in delavnic, ki so jih opremili znani proizvajalci avtomobilov, kot sta Toyota in Volkswagen.

V naslednjih dneh smo si ogledali tovarno avtobusov in tramvajev Solaris, podjetje Mechatronika Wyposażenie Dydaktyczne, ki se ukvarja z izdelavo didaktičnih panelov za področje avtomobilizma in mehatronike, center varne vožnje Škoda Auto-Lab in laboratorije za hibridne avtomobile na tehniški univerzi v Poznanu. Vsepovsod so nas prijazno sprejeli, bili zelo ustrežljivi in pripravljeni odgovarjati na naša vprašanja.

Na šoli gostiteljici se dijaki izobražujejo za poklice s področja avtomobilizma in mehatronike. Na tem področju so zelo dobro podkovani, saj je njihova ekipa lansko leto zmagala na tekmovnaju Car Mechanic Junior v Avstriji. Njihovi programi izobraževanja so primerljivi z našimi, več imajo le tedenskih ur tujega jezika. Dijaki se tako kot naši veselijo ur, ki odpadejo, so pa do svojih profesorjev izredno spoštljivi, kar morda lahko pripišemo dejstvu, da je eden izmed šolskih predmetov tudi verska vzgoja. Vera ima na Poljskem izredno močno vlogo in vpliv. Kljub malce dotrajanemu pohištvu je šola zelo dobro opremljena.

Vedno je zanimivo spoznavati druge države, njihovo kulturo, njihov izobraževalni sistem, način dela in nove ljudi. Obisk tuje države širi nova obzorja, tako na osebnem kot na profesionalnem področju, in veseli smo takšnih priložnosti na naši šoli.

Kljub temu da smo imeli pester in poln program, je vse potekalo v sproščenem vzdušju in menim, da je namen našega obiska bil dosežen. S to šolo bomo v prihodnje še sodelovali.

 

Lucija Šljuka Novak

 

Sorodne objave
0
Dostopnost