| Prispevki

V ponedeljek, 19. 10. 2015, smo dijaki, bodoči logistični tehniki, z učitelji Romanom Streharjem, Damjanom Kraševcem in Rajkom Palčarjem odšli na strokovno ekskurzijo v München. Zgodaj zjutraj smo se zbrali pred šolo in se odpeljali na Bavarsko. Ko smo prečkali predor Karavanke, smo zagledali prve snežinke. Med potjo smo ob avtocesti videli nekaj zelo starih trdnjav, ki so zdaj preurejene v muzeje.

Ogledali smo si rudnik soli v Salzburgu. Tu smo zelo uživali. Pred spustom v rudniške rove smo morali obleči zaščitna oblačila, bele halje in hlače. Vlakec nas je odpeljal 200 metrov globoko v rudnik. Pot smo nadaljevali peš po ozkih rudniških rovih, polnih fotografij, ki so nam predstavile življenje rudarjev. Naslednji postanek z avtobusom smo naredili ob jezeru Chiemsee oziroma Kimskem jezeru in odpluli do otoka, kjer stoji palača Ludvika II. Palača je ogromna in bogato okrašena. Po ogledu smo pot nadaljevali proti Münchnu, našemu končnemu cilju. Ko smo prispeli, smo odšli na večerjo in nato v hostel.

0009_munchen_log_2015

Naslednji dan smo obiskali tovarno Man AG, videli postopek izdelave tovornjakov in si ogledali razstavljene avtobuse ter nekaj novejših tovornjakov. Pot smo nadaljevali v tehniški muzej, kjer nas je sprejel prijazen vodič in nas vodil po velikem muzeju. V muzejih navadno piše, da se ne smemo dotikati razstavnih predmetov, tukaj pa nas prosijo, da se z razstavnimi modeli poigramo, pritiskamo na gumbe in vlečemo vzvode. Raziskali smo ladje, podmornice, pristanišča, avtomobile, jadrnice, egipčanske ladje in rudnike ter spoznali čudeže kemije in fizike, se seznanili s steklarstvom, nakitom, glasbo in astronomijo.

Zatem smo se z avtobusom odpeljali do Dachaua, koncentracijskega judovskega taborišča. V njem so muzej, barake, kjer so bivali zaprti Judje, najbolj strašljiv del pa so bile kurilnice in plinske celice.

0005_munchen_log_2015

Naš zadnji dan v Münchnu smo izkoristili za obisk njihovega letališča. Ogledali smo si potniški in tovorni terminal, gasilsko postajo in parkirne prostore za pomembne goste. Pot smo nadaljevali v muzej BMW-ja. Tam smo videli najnovejše avtomobile, motorje in preizkusili  različne simulatorje. Z obiskom muzeja smo zaključili našo strokovno ekskurzijo in se odpeljali domov.

 

Mark Gregorič, 2. i

Sorodne objave
0
Dostopnost