| Prispevki

Konec januarja smo se dijaki in profesorice tekstilne smeri odpravili v čudovito Toskano v Italiji, naš namen je bil obiskati več destinacij, saj nam Firence z okolico ponujajo veliko raznolikih strokovnih ogledov in doživetij, nudijo nam nova znanja in vedenja.

Najprej smo si ogledali mesto Lucca, ki je znano po ozkih, zavitih ulicah, ovalnemu trgu, Giacomu Pucciniju, trgovanju s svilo in ima nasploh bogato zgodovino. Nato smo se odpeljali v Piso, ki nam je v zatonu dneva ponudila čudovito izkušnjo doživetja Trga čudežev, fotografiranje pred poševnim stolpom, ogledali pa smo si tudi notranjost mogočne katedrale.

Naslednji dan smo obiskali sejem Pitti Immagine Filati, specializiran za tekstilne preje in pletenine, na njem so tudi podrobno predstavljene modne tendence za prihajajočo sezono. Sejem ima velik pomen za Firence, je mednarodni in predstavlja ustvarjalnost in inovativnost na področju tekstilne in modne industrije. Poteka v nekdanji trdnjavi, ki jo je zgradil Antonio da Sangallo mlajši za Alessandra de’ Medici, danes pa trdnjava služi kot mednarodno sejemsko prizorišče.

Popoldan smo si ogledali vse večje znamenitosti mesta Firenc in doživeli utrip mesta.

Zadnji dan smo obiskali Ferragamov muzej v mogočni palači v osrčju Firenc, ki ga je družina Ferragamo ustanovila maja 1995 z namenom, da predstavi veličino dela Salvatoreja Ferragama in vlogo, ki jo je imel v zgodovini obutve in mednarodne mode.

Ferragamo je deloval kot industrijski oblikovalec, ki je patentiral vsako svojo idejo, ki jo je bilo mogoče izdelovati, zaradi česar je bil zelo ploden, zlasti v povojnih letih. Enourni vodeni sprehod skozi razstavne prostore nas je zelo navdušil. Zbirka je bogata z raznimi razstavljenimi čevlji, predvsem znanih filmskih ikon. V posebni sobi so razstavljeni sandali iz 18-karatnega zlata.

Popoldan smo obiskali tekstilni muzej Museo del Tessuto v mestecu Prato, ki je v nekdanjih tovarniških prostorih tkalnice. V muzeju se nahaja velik parni kotel, stalna razstava nam na ogled ponuja zgodovinske in sodobne tekstilne proizvodnje procese, zgodovinski pregled kostumografije in tradicionalnih oblačil posameznih celin. Gostijo zanimive razstave, ki običajno predstavljajo znamenite kostume z gledaliških in opernih odrov ter filmske produkcije.

Po zaključenih ogledih smo se utrujeni in polni vtisov pozno ponoči vrnili v Ljubljano. Ekskurzija je bila uspešna, strokovno zelo bogata in prijetna.

Mojca Kregar

Sorodne objave
0
Dostopnost