| Prispevki

V sredo, 9. 11., so v Slovenijo prispeli udeleženci izmenjave v okviru projekta SustOnU iz Španije, Nemčije in Francije. Francozinje so prišle z Martinika, torej iz Srednje Amerike. Slovenski gostitelji so jih z nasmehom in dobro voljo pričakali pred šolo, nato pa so jih odpeljali v svoje domove.

V četrtek, 10. 11, smo se ob 8.30 zbrali na Prešernovem trgu. Ogledali smo si njegov kip, pot pa nas je vodila čez Tromostovje, mimo cerkve, do Plečnikovega mostu v Trnovem.

Mokri in lačni smo prispeli do šole, se sprostili in si privoščili tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga pripravili v šolski kuhinji. Ko smo se okrepčali, smo se lotili izdelovanja razglednic na temo Plečnikovih znamenitosti. Ogledali smo si naše fotografije in fotografije s spleta ter si izbrali najljubšo zgradbo in jo prerisali na razglednico.

Ker je tematika izmenjave zmanjševanje škodljivih snovi za planet, smo imeli predstavitev o izpustu ogljikovega dioksida v ozračje. Ob vsakem onesnaževanju se sprošča ogljikov dioksid, ki ne deluje dobro na ozračje. Sproščen dioksid smo pretvorili v kilograme in naredili raziskavo, ugotovili smo, da mesečno le s porabljeno elektriko proizvedemo približno 120 kg ogljikovega dioksida.

V petek so nam dijakinje tekstilske smeri predstavile ozadje mode (“fast fashion”). Predstavljale so hitro modo in kaj pomeni za planet. Ljudje, ki izdelujejo oblačila, so na dnevni ravni deležni terorizma, preganjajo jih z orožjem le zato, da imamo ljudje v razvitejših državah nove trende vsakih štirinajst dni.

Po predstavitvi smo imeli delavnico šivanja, kjer smo sešili nakupovalno vrečko. Po dobro opravljenem delu nas je čakalo potepanje po Ljubljani (Ljubljana hunt). Dijaki šole in njihovi gostje smo se razdelili v tri skupine in si izbrali temo. Naša skupina je imela temo trajnostno nakupovanje oziroma sustainable shopping, poiskati smo morali trgovine z rabljenimi stvarmi (second hand) in tržnico, kjer vsak dan lahko kupimo svežo hrano lokalnih proizvajalcev.

Sobota je bila namenjena obisku samostana Stična in kmečkega turizma. Ogledali smo si omenjeni samostan, nato pa še trgovino z vinom. Pot nas je popeljala do kmetije, kjer se ukvarjajo s kmečkim turizmom. Pripravili so nam odlično kosilo.

V nedeljo smo se gostitelji posvetili svojim gostom in jih peljali po Sloveniji.

Ponedeljkovo vzdušje je bilo sproščeno, aktivnosti smo izvajali z nasmehom in dobro voljo, prisotna pa je bila trema, saj smo predstavljali petkov »Ljubljana hunt«. Naslednja aktivnost je bila namenjena naslednji predstavitvi, razmišljali smo, kaj bi naredili za planet, da bi zmanjšali sproščanje ogljikovega dioksida. Ekipa, v kateri sem bil jaz, se je ukvarjala s sustainable holidays oziroma trajnostnimi počitnicami. Predstavili smo ideje, kako bi manj škodovali planetu na dopustu.

V sredo smo pospremili goste do Ljubljane, kjer so pot nadaljevali do letališča.

 

                                                                                                                                     Enej Tržan, 5. v

.

Sorodne objave
0
Dostopnost