| Prispevki

V ponedeljek, 7. marca 2022, se nas je 5 dijakov, bodočih logističnih tehnikov programa PTI, odpravilo v sklopu projekta IFT (International forklift training) v Čakovec na Hrvaškem, skupaj s profesorjema Harisom Ćordićem in Mojco Drobič. Projekt je potekal od 7. 3. do 11. 3. 2022, naša gostiteljica pa je bila Gospodarska škola Čakovec, ki smo si jo ob prihodu tudi ogledali. Šola je veliko manjša od naše in je nekakšen šolski center, kjer se dijaki izučijo za različne poklice.

V učilnici za cestni promet nam je bil najbolj zanimiv simulator vožnje, kjer si lahko vozil v treznem, rahlo opitem ali zelo opitem stanju. Isti dan smo si ogledali tudi njihov poligon za vožnjo viličarja. Inštruktor nam je na začetku prikazal dele viličarja, nato pa smo mu pokazali svoje znanje. Seveda smo imeli pri tem oblečeno obvezno zaščitno opremo. Namen projekta IFT je bil, da bi izpilili znanje vožnje z viličarjem.

Na Hrvaškem ni bilo dijakov iz Francije, ki pa so prišli k nam v Slovenijo kasneje, konec marca. Pred tem projektom smo vsi že vozili viličarja pri predmetu upravljanje skladišč. Viličar smo vozili po poligonu nazaj in naprej, slalom naravnost in vzvratno, na vilicah pa smo imeli box paleto.

Vaje z viličarjem smo imeli v torek, sredo in četrtek, v četrtek pa smo opravljali preizkusni izpit. Naše znanje so profesorji in inštruktorji zelo pohvalili, viden je bil tudi napredek. Prostega časa smo imeli zelo veliko, ogledali smo si mesto Čakovec, večino časa pa smo zaradi močnega in mrzlega vetra preživeli v toplem stanovanju.

Projekt IFT bi ocenila z več kot odlično oceno, saj smo v zelo kratkem času pridobili veliko praktičnega znanja vožnje z viličarjem. Menim, da bi se moral tega projekta udeležiti vsak, ki rad upravlja in dela z viličarjem. Take izkušnje v tujini so zato še bolj neprecenljive.

Lucija Smole, 4. N

Sorodne objave
0
Dostopnost