| Prispevki

Ob dnevu suverenosti, 25. 10., smo bili dijaki 2. m povabljeni na dan odprtih vrat v predsedniško palačo.

Zbrali smo se pred palačo in nato odšli v notranjost. V glavni dvorani smo pričakali predsednika, ki je prišel z delegacijo izraelskega parlamenta. Predsednik nas je najprej nagovoril, sledil pa je kulturni program. Predstavil se je pevski zbor iz Kamnika, nato pa so otroci z Mute odigrali majhen skeč. Po končanem kulturnem programu smo se še rokovali z Borutom Pahorjem, ki se je malo pošalil na naš račun, sledilo pa je fotografiranje. Tam so bili tudi gasilci dveh prostovoljnih društev, ki so se mu zahvalili in mu dali simboličen spominek.

dscn1263-medium

Sledil je pričakovani ogled predsedniške palače. Vodnica nam je razkazala sobane predsednika. Najprej smo si ogledali Zlati salon, kjer se predsednik sreča samo s predsedniki. Slovenski predsednik sedi na levem stolu in predsednik iz druge države na desnem. Potem smo odšli v naslednjo sobo, kjer sta dva fotelja, na katerih se predsednik lahko spočije. Skozi tajništvo smo prišli do njegove pisarne, kjer je svoj vsakdanji predsedniški stol odstopil našemu sošolcu Klemnu Grčarju in se malo pošalil. Tam smo mu lahko zastavili nekaj vprašanj. V naslednji sobi, ki se imenuje Pučnikova soba, je ogromna miza, kjer po navadi predsednik opravlja večino sestankov.

dscn1297-medium

Ko smo zapuščali glavne prostore, smo na hodniku videli še originalno mizo Žige Zoisa, ki je v palači začasno, saj jo je na ogled dala dedinja. Na mizi je razstavljena faksimilna izdaja Valvasorjeve Iconothece Valvasoriane, ki obsega kar sedemnajst knjig.

Čisto na koncu smo si ogledali še darila, ki jih prejme predsednik med svojim mandatom, vsa darila so na ogled v vitrini. Po končanem ogledu smo se zahvalili za ogled, se podpisali v knjigo gostov in odšli domov.

 

Alojz Debeljak, 2. m

Sorodne objave
0
Dostopnost