| Prispevki

Dne 16. 9. 2016 smo dijaki 1. m in 1. o obiskali Mednarodni sejem obrti in podjetništva v Celju.

MOS je najpomembnejši poslovni sejem v Sloveniji, saj ponuja največji pregled domače in tuje ponudbe izdelkov in storitev. Je prava priložnost za pridobivanje informacij in spoznavanje novosti na enem mestu.

Ponudba na sejmu je zelo pestra in seveda ne veš, kam bi se obrnil, predvsem zato, ker te vse zanima. Letos je bilo na sejmu več kot 1500 razstavljavcev iz Slovenije in tujine. Sejem MOS v Celju obišče več kot 120.000 obiskovalcev.

mos2-medium-kopija

Mene so na razstavišču najbolj pritegnili člani mariborske ekipe Formula Student UNI MB GPE in letošnji dirkalnik, ki sem ga že pred tem videl na televiziji. Formulo večinoma sestavljajo karbonska vlakna, ki jih študenti v delavnici fakultete za strojništvo polagajo sami. Med drugim dirkalnik odlikuje prva karbonska samonosna šasija v Sloveniji, ki sama po sebi tehta le 24 kg, ter karbonske obese in karbonska platišča z aluminijastimi centri. Odločili so se za enocilindrski 480 cm  KTM-motor, ki ga poganja etanol. Po zaslugi turbopolnilnika, ki je glavna novost sezone, dirkalnik doseže hitrost 100 km/h v 3,9 sekunde. Dirkalnik je opremljen s celotnim aerodinamičnim paketom – sprednja in zadnja krila, boki in dno. Dirkalnik je delo študentov, njihova je tudi zamisel zanj.

Seveda nisem mogel mimo avtobusa Radia Ena. Imel sem srečo, saj sem v avtobusu sedel v družbi Srđana Mišića in Petra Kauzerja, ki je v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo v slalomu na divjih vodah, drugo za slovenski kajakaški šport.

Sejem MOS v Celju sem zapustil z zelo dobrimi občutki.

 

Erik Remšak, 1. m

mos3-medium-kopija

IN ŠE NEKAJ VTISOV IN MNENJ …

Zanimivo je bilo, ker sem videl slovenskega prvaka v igranju na harmoniko, saj me harmonika zalo veseli.

Primož, 1. m

 

Najbolj me je pritegnil robot, ki si ga lahko vprašal, kar si želel, a le v angleščini. Slovenskih besed ni prepoznal. Na koncu smo se pozabavali ob njegovih plesnih gibih, ki pa so bili zelo nerodni.

Matevž, 1. m

 

Videl sem tudi računalniško igrico, ki je imela priključena očala za virtualno resničnost. To igrico sem tudi preizkusil. Povedali so mi, da igrica še ni končana, da bo do naslednjega leta.

Luka, 1. m

 

Najbolj mi je bil všeč vojaški oklepnik. V notranjosti je zelo malo prostora, ima le 10 zložljivih sedežev. Visok je le približno 1,2 metra. Vozilo lahko pelje s hitrostjo 100 km/h. Na vrhu ima mitraljez, ki ga je mogoče uporabljati med vožnjo.

Aleksander, 1. o

 

Traktor se mi je zdel najbolj zanimiv, ker je zelo uporaben pri domačem delu ali kje drugje, namenjen je predvsem za težka dela, ki jih človek sam ne zmore.

Blaž, 1. o

 

Najbolj me je pritegnil motor Husqvarna wr 450, ki je namenjen za vožnjo po brezpotjih (endura vožnja). Ima vodno hlajen štiritaktni agregat, električni vžig, hidravlično sklopko. Da motor lepo teče, ga mažeta dve črpalki. Ima 6 prestav in  disk zavore, za kar je potrebno olje. Sprednja zavorna čeljust ima dva bata, ker je sprednja zavora bolj obremenjena, zadnja ima le enega. Ima tudi zračno vzmetenje.

Miha, 1. o

Več fotografij: FB stran šole

The requested album cannot be loaded at this time. Error: OAuthException Code: 200, (#200) Missing Permissions
Sorodne objave
0
Dostopnost