| Prispevki, Tečaji

V okviru programa Passport to your future smo deset dijakov z mentorjema učiteljema Katarino Pirnat in Andrejem Golinarjem  7 dni preživeli na Finskem. Na finski osnovni šoli smo imeli vsako dopoldne delavnice, kako čim hitreje najti dobro zaposlitev, popoldne pa smo se predvsem veliko zabavali. Odkrivali smo skrivnosti Finske in spoznavali nove prijatelje.

012_passport_finska

Vse se je začelo 18.10., v nedeljo, ko smo se v zgodnjih jutranjih urah zbrali na Letališču Jožeta Pučnika in odleteli do Münchna ter s finskim letalskim prevoznikom do Helsinkov. Leteli smo dolgih 6 ur, vendar se je splačalo malo potrpeti, saj nam ni bilo žal, da smo prišli na Finsko. Nedelja je bila bolj kot ne »spoznavna«. Dijaki smo odšli k finskim družinam in dan preživeli z njimi ter tako spoznali vse člane gostiteljeve družine. Delavnice so se začele v ponedeljek. Takrat smo slovenski dijaki spoznali finske, španske in  britanske dijake.

028_passport_finska

Ponedeljek je bil namenjen predstavitvi projekta in medsebojnemu druženju, v torek pa se je začelo pravo delo, saj so učitelji vseh štirih držav imeli vsak svojo delavnico. Učitelji so nas razdelili v štiri skupine. Vsaka skupina je imela določen dan dve različni delavnici. V štirih dneh so vse skupine sodelovale pri vseh pripravljenih delavnicah.

V torek smo se pri  slovenskih učiteljih pogovarjali o konfliktih na delovnem mestu in kako jih reševati, pri učiteljih iz Velike Britanije pa smo izdelovali aplikacijo za telefon. V sredo smo odšli v najbolj znano finsko tovarno čokolade Frazer in obiskali univerzitetni laboratorij v Helsinkih, kjer izdelujejo in izpopolnjujejo 3D-tiskalnike. Popoldne je bil namenjen ogledu glavnega mesta in njegovih znamenitosti. V četrtek so zopet potekale delavnice. Pri španskih učiteljicah smo oblikovali spletno stran, pri finskih učiteljih pa se učili, kako imeti dober in uspešen razgovor za službo. Popoldne so Finci organizirali predbožično zabavo. Zabavali smo se, igrali družabne igre, plesali, pekli hrenovke, veliko jedli, na koncu pa nas je obiskal Božiček ter nas obdaril. V petek smo imeli še zadnje delavnice. Zopet sem bil pri slovenskih učiteljih. Tokrat smo spoznavali pravila poslovnega bontona in naredili poslovno vizitko. Všeč mi je bilo, ker smo jo imeli možnost narediti ročno, na papirju, ali s pomočjo računalnika. Zatem smo dobili certifikate, kot dokaz, da smo sodelovali pri projektu, popoldne pa smo imeli prosto, ki smo ga preživeli z gostitelji in prijatelji.

008_passport_finska

V soboto nismo imeli obveznosti, bil je prost dan. Nekatere družine so dijakom pripravile piknik, drugi  so odšli na bazen, v savno ali igrali golf. Nedelja, ki je prišla prehitro, je bil dan, ko smo se morali vrniti domov. Na helsinškem letališču smo se poslovili od svojih gostiteljev, a domov smo odleteli v prepričanju, da se bomo na Finsko nekoč spet vrnili.

SLIKE

 

Jaka Petrovič, 2. i

 

Sorodne objave
0
Dostopnost