| Prispevki

Dne 15. 11. 2018 ob 7.30 sva se odpravila na ogled podjetja EMCO v mestu Hallein, ki se nahaja 20 km pred Salzburgom. Zbrali smo se na Dolgem mostu, kjer smo dobili dovolilnico za ogled podjetja in podrobnejši načrt poteka dneva. Po kratkem pogovoru z vodnikom smo se z avtobusom odpeljali proti Avstriji. Prometa je bilo malo, zato smo se prvič ustavili šele na počivališču, ki je približno eno uro oddaljeno od podjetja EMCO. Imeli smo 20 minut, da smo raztegnili noge in se okrepčali. Celotna vožnja nam je vzela pet ur, zato smo ob prihodu imeli nekaj časa zase.

V podjetju smo si v razstavni sobi najprej ogledali najnovejše izdelke (stružnice in rezkarje), videli smo tudi večosne mehanske sklope strojev, ki so usklajeno obdelovali aluminijasti surovec s pomočjo najnovejše programske opreme. Namen te razstavne sobe je predstavitev in prodaja najnovejše EMCO-tehnologije, cena najcenejšega stroja v razstavni sobi se je gibala okoli dvesto tisoč evrov. Sledilo je kosilo, ki je bilo samopostrežno in zelo dobro, potem pa smo si privoščili daljši počitek.

Okoli treh popoldne smo si ogledali šolski izobraževalni center za usposabljanje dijakov za delo na strojih. Največ je klasičnih stružnic, za starejše letnike pa imajo tudi CNC-tehnologijo. Dijaki, ki se izobražuje v šolskem centru EMCO, v času šolanja bivajo v bližnjem dijaškem domu, saj prihajajo iz oddaljenih krajev.

Po ogledu šolskega centra smo se zbrali pred glavnim vhodom, kjer smo si na čevlje namestili posebno zaščito, ki ščiti pred poškodbami zaradi padcev težkih predmetov. Razdelili smo se v dve enako številčni skupini, vsaki skupini je bil dodeljen vodnik, ki nas je popeljal po prostorih mehatronične delavnice, kjer smo si ogledali programe za popravilo in sestavo najnovejše EMCO-tehnologije. Najprej smo si ogledali, kako poteka sestavljanje elektro sklopov, ki omogočajo delovanje CNC-strojev, kasneje pa smo videli, kako popravljajo in vzdržujejo stroje, ki jih razstavljajo v podjetju. Sledil je še ogled prostorov, v katerih izdelujejo ohišja strojev in nadomestne dele. Po končanem ogledu smo si privoščili še kavo in si zaupali prve vtise o podjetju.

Po zaključku ogleda podjetja smo odrinili proti domu, vozili smo se približno šest ur zaradi kolone na meji. Za konec pa še nekaj zanimivosti: ogled je potekal na sedežu podjetja EMCO, ki je veliko približno kot nogometno igrišče, podjetje je v letu 2017 ustvarilo 177,5 milijona evrov s 730 zaposlenimi, proizvodna mesta so v Avstriji, Nemčiji, ZDA, Rusiji, Italiji, Češki, Švici, na Poljskem, v Indiji in na Kitajskem.

FACEBOOK ALBUM 

Žiga Kreft in Miha Potočnik, 5. z                                                                            

Sorodne objave
0
Dostopnost