| Prispevki

V sredo, 17. 10 2018, smo se dva dijaka in dva profesorja naše šole odpeljali proti Srbiji. Med potjo smo se na kratko ustavili v Beogradu, prestolnici Srbije. Ko smo prispeli v Kragujevac, smo šli v šolo z imenom Politehnička škola Kragujevac, kjer smo spoznali dijake, pri katerih naj bi bivali. Nato sem šel z enim od dijakov k njemu domov. Večer sem preživel z njegovo družino.

Naslednji dan sva z dijakom po zajtrku odšla v šolo. Najprej so nam predstavili njihovo šolo, nato pa smo šli v eno izmed delavnic, kjer smo menjali zobati jermen. Sledilo je kosilo in ogled mesta, ki niti ni majhno, saj ima okrog 180.000 prebivalcev. Poleg tega ima mesto bogato zgodovino, saj je bilo ustanovljeno v 15. stoletju.

V petek zjutraj sva šla v šolo, kjer smo se dobili s profesorji in šli na ogled ostalih šolskih delavnic. Za ta dan smo končali z obveznostmi, zato sva prosti čas preživela z Damjanom in z njegovim gostiteljem.

Naslednji dan smo šli s profesorjem in z dijaki v Čačak. Tam smo imeli predstavitev naše šole. Potem smo se s kombijem odpeljali do reke Morave, kjer smo se vkrcali na splav. Vožnja po reki je trajala pol ure. Sledil je obisk restavracije, kjer so nam postregli tipično srbsko hrano. Ko smo končali s kosilom, smo se vrnili v Kragujevac.

V nedeljo smo se udeležili prireditve v spomin mrtvim med 2. svetovno vojno, med katerimi so bili tudi dijaki, ki so bili takrat pri njih na izmenjavi.

V ponedeljek dopoldne smo se poslovili od dijakov in se odpeljali proti Vladičinemu Hanu, manjšemu kraju v Srbiji. Ko smo prišli tja, smo se spoznali s starši in z učenci ter odšli k njim domov.

Naslednja dva dni sva šla z dijakom v njihovo šolo, kjer sva bila celo dopoldne pri pouku. Zanimivo mi je bilo to, da so dijaki ves čas v isti učilnici, menjavajo se samo učitelji. Prvič sem videl cirilico. Prav tako so nam razkazali njihovo šolo in delavnice. Gostitelj mi je pokazal tudi znamenitosti njihovega kraja.

V sredo smo se zgodaj zjutraj odpeljali proti Ljubljani. Po tednu dni sem že komaj čakal, da pridem domov, čeprav je bila to zame lepa in nova izkušnja.

 

Gašper Umek, 2. c

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost