| Prispevki

V letošnjem šolskem letu namenjamo pri pouku zgodovine posebno pozornost dogodkom, ki so pred tridesetimi leti vodili do razglasitve samostojne države Slovenije. Ob 30. obletnici plebiscita za samostojno Slovenijo so dijaki razmišljali o pomembnosti osamosvojitvenih dogodkov. V sklopu tega so opisovali svoje občutke ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Nekaj zapisov dijakov delimo z vami in vas vabimo k prebiranju njihov misli. Kaj pa samostojna Slovenija pomeni vam?

 

Kot državljan Republike Slovenije sem zelo vesel in ponosen, da so bili fantje, ki so bili stari, kot sem jaz danes, tako pogumni, da so se borili za našo deželo. Seveda čestitke za to. Ta praznik je zame nekaj zelo pomembnega ter posebnega in mi je eden najljubših praznikov. (Urban)

 

Ponosen sem, da živim v samostojni državi. Ponosen sem, da sem Slovenec. Čeprav se mi mogoče vodenje države včasih zdi, kot da nismo več tisti ljudje, ki smo bili leta 1990 tako enotni. Upam, da bomo tudi  v času krize znali stopiti skupaj in videli, da je v slogi in medsebojnem razumevanju tista moč, ki nas bo držala skupaj. (Bernard)

 

To, da imamo svojo državo, mi pomeni ogromno. To, da ima tako majhen narod svojo SAMOSTOJNO državo in svoj jezik, ki ni nikjer preganjan in prepovedan, je res lepo. (Blaž)

 

Država Slovenija mi pomeni, da imamo svojo državo, s svojimi simboli, s svojim jezikom. Državo, na katero sem ponosen, sploh ob dosežkih naših športnikov in inovatorjev. Državo, ki mi zagotavlja varnost. Želim si le, da bi naši politiki, levi ali desni, ugotovili, da jih volijo državljani, da morajo delati za dobro države in državljanov. Ob morebitnih napakah, ki jih naredijo, pa naj odstopijo s svojega položaja in se opravičijo volivcem. Pri takšnem ravnanju bi se lahko primerjali z razvitimi evropskimi državami. Pri nas pa se v tem pogledu kaže še velika nerazvitost …

Moji občutki glede samostojnosti in enotnosti so mešani. Pogrešam enotnost politike, pogrešam enotnost ljudi. Pogrešam zastave naše države po mestih in vaseh, pogrešam proslave za množice ljudi, ne za protokol. (Marcel)

 

Država meni osebno pomeni pripadnost in nekakšno skupno vez nas  ̶  državljanov. (Samo)

 

Meni največ pomenita svoboda in demokracija, saj živimo v kar pošteni državi, v kateri smo si državljani enaki. Pomeni mi tudi deželo neizmerne lepote in raznolikosti, saj v kratkem času pridemo od Alp pa do morja. Vsako naselje ima svoje značilnosti in navade.

Ob dnevu samostojnosti vedno pomislim na to, da sem ponosen, ker sem Slovenec. Pomislim pa tudi na to, da je med ljudmi veliko nestrinjanj. Trdim, da se moramo med sabo spoštovati in vesti kulturno ter s tem dati priložnosti vsem prebivalcem samostojne Slovenije. (Anže)

 

Meni država Slovenija pomeni varnost, možnost izobraževanja ter s trdim delom lepo živeti. (Maj)

 

Menim, da je pravilno, da smo se borili za naš kos ozemlja. Zdi pa se mi, da danes ljudje razmišljajo drugače kot včasih. Zdi se mi škoda, da tako lepo ozemlje, na tako pomembni poziciji v Evropi in svetu, počasi propada, saj država ne skrbi za svoje ljudstvo … Moja družina je šla skozi vojno, sedaj pa državo in naša slovenska podjetja prodajajo drugim državam za mali dobiček, kar se mi zdi zelo neumno. Malo me skrbi, kako bo z nami  ̶  mlajšo generacijo in generacijami za nami  ̶  če bo šlo tako naprej. Opažam, da ima veliko mladih željo zapustiti Slovenijo, a se nihče ne vpraša, zakaj. Menim, da bi Slovenija lahko postala veliko več, kot je sedaj. (Urban)

 

Meni ta država prinaša dobre in slabe občutke. Sprašujem se, kaj bo iz nas še nastalo? Ta država je tako slaba kot dobra. Slovenija ima lepo pokrajino, ki pomirja. Jaz sem rojena v Sloveniji, imam državljanstvo, tukaj se šolam. Ampak zaradi preteklosti in narodnosti mojih staršev sem »izločenka«. Večkrat sem že slišala, da »nisem Slovenka«.

Naj mi nekdo pojasni, kaj te besede pomenijo. Jaz pomagam ljudem, ne glede na narodnost, spol ali starost. Tudi na gasilske veselice hodim. Znam govoriti slovensko in v slovenščini kar dobro pisati. Tri jezike znam odlično in dva srednje. Delam za državo Slovenijo. Vsako leto imam poravnane vse račune. Zakaj potem jaz »nisem Slovenka«? … Moja mami je štirikrat vložila prošnjo za državljanstvo in štirikrat so jo zavrnili. Zakaj? Zato ker ima prenizko plačo … Kaj pa je dobila od države? »Žal, vaša vloga za državljanstvo je zaradi nizkega prihodka zavrnjena« …

Žal ta država zame nima enotnosti.  (Suzana)

Zadnje objave
0
Dostopnost