| Prispevki

Prejšnje šolsko leto se je naša šola, kot ena izmed štirih šol iz držav Evropske unije, pridružila projektu Passport to your future. Sodelujejo šole iz Slovenije, Finske, Španije in Anglije. Iz vsake od šol se je na projekt lahko prijavilo 30 dijakov, zato je bilo vseh sodelujočih dijakov 120. Vsaka država je bila enkrat gostiteljica tujih dijakov in učiteljev, vsak sodelujoči pa je doma gostil enega izmed tujih dijakov.  Izpolnili smo vprašalnik, kakšno osebo želimo gostiti, in na podlagi tega so nam dodelili tuje dijake. Prav tako smo se lahko odločili, katero državo si želimo obiskati.

Projekt je namenjen temu, da se dijaki pripravimo na prihodnost, povezano z zaposlovanjem. Za slednje so potrebni dober zaposlitveni intervju in določene sposobnosti, ki jih vsi imamo, a jih morda ne prepoznamo. Projekt Passport to your future nas uči, da je v življenju pomembno timsko delo, da je treba sprejemati takšne in drugačne odločitve, da nas v prihodnosti čaka veliko težav, ki jih bo treba rešiti na čim hitrejši in učinkovit način. Dijaki se učimo, kako pomembno je, da se zavedamo tudi svojih napak in da delo opravimo do konca, najbolje kar se da, in v dogovorjenih rokih ter sprejmemo dejstvo, da se moramo v življenju večkrat tudi prilagoditi. Prav tako moramo vedeti, da se naše učenje ne konča z zaključkom rednega šolanja, saj se učimo in krepimo svoje sposobnosti vsak dan in ob kateri koli izkušnji. Ob vsem tem smo zaradi obiska tuje države lahko krepili znanje angleškega jezika, kar je dandanes precej pomembno. Pri vsem pa je najpomembneje, da smo vztrajni.

vb_1 (Medium)

Projekt se je pričel septembra 2014, gostiteljica prve izmenjave pa je bila maja prejšnje leto Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad. Učitelji so pripravili razne delavnice, pri katerih so nas razdelili v 4 mešane skupine. Delavnice so potekale dopoldne. Popoldanski prosti čas smo porabili za druženje ali pa razne izlete po Sloveniji z družinami. Prav tako smo imeli organiziran ogled Škocjanskih jam, podjetij LPP in Mercator, zabavali pa smo se v Bowling klubu 300. Teme delavnic so se navezovale na pisanje življenjepisa, spoznavanje vseh štirih držav, ustvarjanje logotipa za projekt, postavljanje ciljev v življenju, javno nastopanje (neverbalna komunikacija), vedenje na zaposlitvenem intervjuju ter spoznavanje prodaje in podjetništva. Vsaka država je imela tudi nalogo, da naredi končni izdelek, ki bo predstavil naš projekt in ga bodo v prihodnosti lahko uporabili. Naša šola je izdelala knjižico z zbranimi učnimi pripravami o zaposlitvenih kompetencah, Španci pripravljajo spletno stran, Finci so posneli kratke filme o zaposlitvenih kompetencah, Angleži pa pripravljajo aplikacijo za mobilne telefone.

vb_2 (Medium)

Naslednje izmenjave so gostile Finska v oktobru, Španija v februarju ter Velika Britanija v aprilu. Jaz sem bila od 10. do 17. aprila v Veliki Britaniji, kjer je potekala tudi zaključna prireditev, zelo pomembni pa so bili tudi zaposlitveni razgovori za službo. Pred razgovori za službo smo imeli priprave, kjer smo pisali življenjepis ter prošnjo za službo. Imeli smo tudi spoznavne ekipne igre, kjer smo morali delati timsko, hitro razmišljati in reševati probleme. Ogledali smo si stadion Scheffield United, šli na Laiser quest, obiskali zgodovinsko mesto York in muzej čokolade York’s chocolate story. Poleg vsega tega smo imeli tudi čas za druženje in spoznavanje Anglije ter angleškega načina življenja. Na zaključni prireditvi 15. aprila se je predstavila vsaka država posebej, predstavile so se tudi šole s poudarkom na predstavitvi končnih projektnih izdelkov. Na prireditvi so se izkazale naše sposobnosti, ki smo jih nadgradili skozi teh 18 mesecev, odkar projekt poteka.

Družina, ki me je gostila, je bila zelo prijazna. Res sem se imela lepo in zelo so se potrudili, da sem v enem tednu izmenjave uspela videti čim več. Ogledala sem si muzikal, šli smo v London, z gostiteljico sva bili na koncertu, seveda je bilo vključeno tudi popoldne za nakupovanje, videla sem velik del mesta in spoznala njihov način življenja in kulturo.

vb_3 (Medium)

Sama sem zelo vesela za priložnost za sodelovanje v projektu, saj sem se veliko naučila. Mnogi se ne zavedajo, tudi jaz včasih ne, da se z vsem, kar v življenju počnemo, učimo in dopolnjujemo sposobnosti, ki nam bodo kasneje v življenju prišle prav. Zaradi sodelovanja v projektu Passport to your future se zavedam, na kaj moram biti pozorna pri delu v vsakdanjem življenju, kako se pripraviti na določene naloge in izzive ter da je v delo potrebno vložiti veliko truda. Četudi se na začetku zdi, da nam ne gre, se ne smemo prehitro vdati, saj sta trud in trdo delo na koncu poplačana. Brez dvoma vsem priporočam sodelovanje v projektu, kakršen je projekt Passport to your future, če se jim le ponudi priložnost za to, in verjamem, da jim ne bo žal. Jaz bi sodelovanje z veseljem ponovila, saj sem spoznala veliko novih ljudi, dobila mnogo koristnih napotkov za prihodnost, izboljšala znanje angleščine in nadgradila svoje sposobnosti.

Maruša Turk

Sorodne objave
0
Dostopnost