| Prispevki

Povabilu profesorice Bernarde Klemenc, da bi projekt MEHANIK LETA 2016, katerega gostiteljica zaključnega dogodka je naša šola, oplemenitili z oblačilno podobo mehanikov, sem se z veseljem odzvala in navdušila tudi skupino dijakinj 2. letnika. Gre namreč za širitev obzorja, pridobivanje delovnih kompetenc in znanja izven šolskih klopi, kjer dijaki še bolj celostno in kompleksno razmišljajo o podobah in tehničnih rešitvah delovnih oblačil. Dijakinje so ideje kovale en mesec in pol. V naslednjem letu je predvidena izdelava vzorcev zmagovalnih kreacij in morebitna serijska izdelava oblačil.

 

Karmen Klobasa

DELOVNO OBLAČILO SKOZI OČI AVTORIC

Ko nam je profesorica povedala, da bomo izdelovale kombinezone, sem bila zelo navdušena. Ker tudi sama kdaj oblečem kombinezon in delam, sem imela takoj polno idej.
Kombinezona sem oblikovala po svojih željah in glede na praktičnost. Na hrbtni strani imata oba ojačan del, da se lahko uležemo na tla pod avto, ne da bi iskali karton oziroma kakšno drugo podlago. Oba kombinezona imata tudi ojačitev (zaščito) na ramenskem in kolenskem delu. Prvi ima ojačitev tudi na komolcih, drugemu pa lahko brez težav z zadrgo odstranimo dolge rokave. Oba kombinezona imata en notranji skriti žep in več zunanjih praktičnih žepov. Kombinezona imata tudi elastiko na pasnem delu in na koncu rokavov.

amadeja-prijatelj-2-_-2.io_

amadeja-prijatelj-2.io_

Amadeja Prijatelj, 2. IO

 

Delovno oblačilo sem oblikovala tako, da bi ga lahko nosilo čim več ljudi. Sestavljeno je iz dveh delov, jakne in hlač. Kroj je osnoven. Posebnost so hlače z dvema sprednjima in zadnjima žepoma, z ojačitvijo na kolenih in z možnostjo vstavljanja sintetične pene. Jakna ima dvojno zapenjanje, z zadrgo in s stiskači. Na zunanji strani ima štiri žepe, znotraj pa en notranji žep.

tina-zupani-2.io_

Tina Zupančič, 2. IO

 

Na svojem delovnem oblačilu sem z oranžno poudarila ojačitve in šive. Žepi so preprosto oblikovani. Oblika kombinezona pa nudi funkcionalno udobje.

denana-dizdarevi-2.io_

Dženana Dizdarević, 2. IO

 

Na začetku tega projekta nisem vedela, kaj bi narisala, potem sem dobila več idej, tako da sem predstavila kar dva delovna kombinezona. Oba sta črne in sive barve z rumenimi akcenti. Veliko pozornosti sem posvetila funkcionalnosti žepov, zato so nekateri odprti, drugi se zapirajo z zadrgo. Pri oblikovanju mi je bil zelo pomemben tudi estetski videz. Kombinezona sta v redu, tako da sem ponosna na svoje delo.

monika-konar-2.io_

monika-konar-2-_2.io_

Monika Končar, 2. IO

 

Predlagala sem hlače z naramnicami in povišanim pasom. Na povišan pas sem vključila žep, ki se zapenja s stiskači in je uporaben za stvari, ki jih želimo imeti na dosegu roke. Naramnice so nastavljive, kar omogoča prilagajanje višini telesa.

katja-verhovec-2.io_

Katja Verhovec, 2. IO

 

Odločila sem se za nekoliko drugačno, drznejšo kombinacijo v črno-beli barvi. Bela je zgolj akcent, ki pokaže na ključek zadrge, na ramenski ali kolenski del. Vključujem tudi mrežico, ki služi kot zračnik v rokavni okroglini in na hrbtu, tako omogočam kroženje zraka v oblačilu. Žepi so različnih oblik in prilagojeni različnemu orodju. V oblačilu se prepletajo funkcionalni detajli z estetskimi poudarki.

amela-muchoska-2.io_

Amela Muchoska, 2. IO

 

Udobje v obliki, klasika v modro-črni kombinaciji in posebnost – kolenske ojačitve prešite s kontrastnim sukancem v modri barvi. To je moja kreacija delovnega oblačila. Vključujem tudi prepenjanje na zapestju rokavov, da ti zaradi širine ne motijo pri delu.

sara-horvat-2.io_

Sara Horvat, 2. IO

 

FOTO ARHIV DOGODKA na FB strani šole

 

Sorodne objave
0
Dostopnost