| Prispevki

Ob svetovnem dnevu učiteljev smo dijake 4. R povprašali, kakšen je dober učitelj, katere značajske lastnosti mora imeti. Zaupali so nam tudi kakšno preteklo izkušnjo, ki jim bo zaradi ravnanja učitelja še dolgo ostala v spominu.

 

Dober učitelj je dolžan predati dijakom znanje, nas spodbujati in pomagati ter nagraditi, če dobro delamo. Pomembno je, da učitelj z nami pregleda domače naloge in jih pojasni, če jih ne razumemo. Dobro je, da nam da še kakšno dodatno nalogo, da potem snov lažje razumemo.

Kakovosten učitelj je naš vzornik. Zelo pomembno je, da prihaja pravočasno v razred. Če zamudi, nam ne sme skrajšati odmora. Dijaki imamo pravico do 5-minutnega oddiha, da gremo na stranišče, svež zrak, saj nam to pomaga, da smo pri naslednji uri bolj zbrani in si snov lažje zapomnimo.

Ko smo vprašani, dober učitelj ne sme delati razlik med učenci. Edino merilo mora biti naše znanje, ne pa naš izgled, poreklo in simpatičnost. Če ima učitelj slab dan, slabe volje ne sme prenašati na nas.

 

Nika

Učitelji imajo zelo pomembno vlogo. Prenesti morajo svoje znanje na dijake in to ni vedno lahko. Velikokrat se dijaki bojimo učiteljev. Nekatere vidimo kot »gromozanske pošasti«, ki delijo (slabe) ocene in te ustrahujejo. A na srečo je mnogo tudi dobrih učiteljev. Ti te pritegnejo z razlago snovi in na koncu imamo radi tako predmet kot učitelja. Zelo se mi zdi pomembno, da je učitelj sočuten in nas razume. Če ima učitelj dobro razlago in značaj, potem lahko zelo pozitivno vpliva na dijake. Super je tudi, če ni vedno samo resen in se zna z nami tudi »pohecati«.

 

Merisa

Zgodilo se mi je, da sem doma pozabila šolske potrebščine za določen predmet. Zelo sem se bala, kako bo odreagiral učitelj. Takoj na začetku ure sem učitelju povedala, kaj se mi je zgodilo. Naredila sem domačo nalogo, a je ne morem pokazati, ker sem vse pozabila doma. Učiteljeva reakcija je bila zelo prijazna. Povedal mi je, da ceni, da sem mu povedala po resnici, in me prosil, da nalogo naredim do prihodnje ure, kar sem tudi naredila. To je primer ravnanja kvalitetnega in dobrega učitelja.

 

Nina

Lastnosti kvalitetnega učitelja so dobra razlaga snovi, splošna razgledanost, na primerih iz vsakdanjega življenja razložena teorija, pozitiven pogled na življenje, poštenost, predvsem pa, da zna vzpostaviti dober odnos z dijaki.

 

Kaja

V Slovenijo sem prišla pred štirimi leti. Še zdaj se spomnim učiteljice slovenščine, h kateri sem hodila na tečaj. V spominu imam prve ure tečaja, ko me je s svojim nežnim glasom in srčnostjo pomirila in mi dala vedeti, da bom zmogla tudi jaz nekoč spregovoriti v slovenščini. Ker je tako močno verjela vame, sem tudi jaz lažje dosegla svoj cilj in danes nimam težav s sporazumevanjem v slovenščini. Naučila me je tudi, da dober človek ne obsoja, razume drugačne, pomaga in je prijazen.

 

Lejla

Dober učitelj mora biti skrben, kot so starši, pošten, kot je sodnik, vreden zaupanja, kot je najboljši prijatelj, pa tudi pameten in inovativen, kot je znanstvenik. Je dijakova desna roka, motivator, lahko tudi idol. Ker so te naloge težke, mora imeti učitelj predvsem zelo veliko srce, prijeten jutranji nasmeh in pozitivno življenjsko energijo.

 

Ajša

Ko sem bila v sedmem razredu osnovne šole, sem bila tarča posmeha sošolca. Nisem vedela, kako naj se branim. Ko je učiteljica videla, kako grdo ravna sošolec z mano, naju je po koncu pouka poklicala na pogovor. Sošolec me je prenehal zbadati, učiteljica pa mi z besedami, da naj nikoli ne pustim, da mi takšno zbadanje pride do živega in naj se ne ustrašim, ampak branim, zelo pomagala. Ko so me hoteli sošolci prihodnje šolsko leto dražiti, se nisem pustila in po treh tednih je bilo zbadanja konec. Še danes sem učiteljici hvaležna za tisti pogovor.

 

Lara

Sorodne objave
0
Dostopnost