| Prispevki

V četrtek, 9. 11. 2017, smo se na izmenjavo v mestece Trescore Balneario odpravili skupina petih dijakinj in trije projektni učitelji. V tem italijanskem mestecu so na partnerski šoli Liceo Lorenzo Federici gostili četrto mednarodno izmenjavo v Erasmus+ projektu Y-job: Apply & Employ Youth . Vožnja do tja je trajala približno 5 ur. Po prihodu v Italijo smo dijakinje odšle k svojim gostiteljem.

V petek zjutraj smo se najprej spoznale z ostalimi dijaki, ki sodelujejo v projektu. Nato smo se odpravili proti vinorodi pokrajini, kjer nam je mlada sommelierka predstavila svoj poklic in pridelavo vina na posestvu, kjer je zaposlena. Izvedeli smo, da je njen poklic zelo zanimiv, da zahteva veliko znanja in izobraževanja ter da je na evropskem trgu delovne sile zelo iskan. Za tem smo se odpravili v mesto Iseo ter na otok Monte Isola. Po ogledu otoka smo se odpravili nazaj h gostiteljem.

V soboto smo imeli zelo delaven dan. Najprej nam je nekaj mladih podjetnikov predstavilo svoje zanimive poslovne ideje in start up podjetja. Z njihovo pomočjo smo se tudi pripravili na razgovore za službo, ki smo jih imeli za tem. Pri pripravi na razgovor smo uporabili SWOT-analizo, ki smo jo dijaki vsak zase, za svoj značaj in svoje življenjske ambicije, pripravili že pred odhodom na izmenjavo. Razgovori so bili zagotovo najtežja stvar v celem tednu. Mislim, da je ta izkušnja pozitivna in nam bo koristila pri iskanju zaposlitve. Popoldan smo dijaki izkoristili za druženje.

Nedelja je bila prost dan. Večina nas je ta dan preživela v Milanu, nekateri pa v Benetkah.

Ponedeljek je bil namenjen celodnevnemu ogledu Bergama. To je majhno, a lepo in zgodovinsko pomembno mesto, ki je sestavljeno iz dveh delov. Zgornji del je srednjeveški in leži na vrhu hriba, spodnji pa ob vznožju. Iz zgornjega dela je čudovit razgled. Kadar je sončno, se vidi vse do Milana. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za nakupovanje ter kosilo.

Torek je bil zadnji delovni dan v Italiji. Zjutraj smo imeli predstavitve o pravnih podlagah zaposlovanja v posameznih partnerskih državah. Nato je sledila igra Final Coutdown, ki je bila pravzaprav igra vlog, kjer so se izbrani dijaki izkazali v veščinah načrtovanja, fleksibilnosti, nastopanja in reševanja problemov. Za tem smo se odpravili na izlet do jezera in si ogledali delavnico sladoleda. Zvečer smo imeli veliko Y-job večerjo z vsemi dijaki in profesorji.

V sredo smo se slovenske dijakinje po dolgem poslavljanju od ostalih dijakov odpravile še na zadnjo kavo v Italiji, nato pa smo se odpeljali proti domu. Ob prihodu v Slovenijo smo se vsi razveselili snega, ki smo ga videli skozi okno.

Enotedenska izmenjava je izkušnja, ki je vsem prinesla nova znanja in je motivacija za prihodnost. Vse dijakinje smo premagale tremo pred nastopanjem ter strah pred kamero. Spoznale smo veliko novih prijateljev in upamo, da bomo ostali v stikih.

Eva Osredkar in Eva Mujanović, 3. k

 

Sorodne objave
0
Dostopnost