| Prispevki

14. 2. 2020 se je na šoli odvijal informativni dan. Program Mehatronik operater je predstavljal profesor Jernej Krenčan.

Obiskovalce je na začetku seznanil s kratko zgodovino šole in izvorom imena SIC Ljubljana. Povedal je tudi, kaj sploh je mehatronika, saj si veliko ljudi ne predstavlja, katere poklice združuje.

Profesor je predstavil potek pouka in povedal, da se izvaja le v eni izmeni, in sicer dopoldne. Le praktični pouk se izvaja popoldne, a to se zgodi redko.

Bodoči dijaki so bili obveščeni tudi o PUD-u (praktično usposabljanje pri delodajalcu). O tem so veliko spraševali, saj starše skrbi, ali bo njihov otrok lahko dobil pravega delodajalca. Profesor je povedal, da s prakso pri delodajalcu skoraj nikoli ni težav, saj je podjetij, ki sprejemajo dijake, veliko, če pa se vseeno zatakne in dijak ne more najti delodajalca, mu na pomoč priskoči šola, ki ima sklenjene pogodbe z več kot 100 delodajalci.

Nekaj je bilo zanimanja tudi za program vajeništva. Predvsem jih je zanimalo, kakšna je razlika med običajnim programom usposabljanja za mehatronika operaterja in mehatronika operaterja vajenca. Profesor je pojasnil, da si v programu vajeništva dijak na začetku šolanja poišče delodajalca, pri katerem pridobi znanja s področja nekaterih strokovnih predmetov, ne dobi pa toliko znanja teorije kot mehatronik v običajnem programu.

Na koncu smo si ogledali še, kateri projekti so se oz. se še odvijajo na šoli. Prikazani so bili izdelki, narejeni s 3D-tiskalnikom, ter nekaj zaključnih izdelkov dijakov. Predstavljeni so bili tudi dosežki na tekmovanjih in možnosti izmenjave v tujini.

Na koncu predstavitve so imeli obiskovalci še nekaj vprašanj. Največ se jih je navezovalo na varnost v šoli in potek praktičnega usposabljanja, nekatere starše pa je zanimalo tudi mnenje o zahtevnosti programa.

Po končanem formalnem delu so odšli na ogled elektro in strojnih delavnic.

Blaž Gostinčar, 4. v

Sorodne objave
0
Dostopnost