| Prispevki

USTVARJALEC MODNIH OBLAČIL IN IZDELOVALEC OBLAČIL

Petkova dopoldanska predstavitev na informativnem dnevu se je začela ob 9. uri. Morebitnim prihodnjim dijakom je učiteljica Bernarda Klemenc predstavila našo šolo, njeno zgodovino in natančno opisala, kako na šoli potekata pouk in praktično delo. Pouk poteka dopoldne, praktični pouk pa v dveh izmenah, če je v razredu več kot 15 dijakov. Takrat imajo dvoizmenski pouk.

Dijaki izdelujejo športna, otroška, ženska in moška oblačila. V prvem letniku najprej spoznavajo kroj, učijo se risanja, šivanja, kje dobiti ideje za kreacije, na koncu sledi še izdelava oblačila. Učijo se tudi, kako odstraniti nezaželene madeže. Vsa izdelana oblačila so namenjena njim, lahko pa se odločijo narediti oblačila tudi za svoje mame, babice, sestre itd. Najprej kreirajo in izdelujejo enostavnejša oblačila, kasneje pa se lotijo tudi zahtevnejših kreacij in oblačil. Ob tem spoznavajo lastnosti tkanin in blaga. Največ dijakov izdela oblačilo iz džinsa. V drugem letniku se lotijo kreiranja in izdelave moške srajce oziroma športnega oblačila, odvisno od želje dijakov. V tretjem letniku imajo dijaki programa Izdelovalec oblačil (3-letni program) pol leta prakso pri delodajalcu, ustvarjalci modnih oblačil (4-letni program) pa imajo 14-dnevno praktično usposabljanje v drugem in tretjem letniku. Na poklicni maturi morajo predstaviti maturantsko obleko, ki so jo sami izrisali in zašili. Vsako leto poteka tudi mednarodna izmenjava dijakov. Ti odidejo na praktično usposabljanje v tujino, za štiri tedne, največkrat na Finsko, Dansko, Poljsko, Madžarsko, v Nemčijo, Italijo, Španijo in Estonijo.

Za tem so si obiskovalci ogledali tudi učilnice, kjer poteka praktični pouk. Naši dijaki so jim prijazno pokazali svoje kreacije in jih seznanili s postopki za izdelavo oblačil.

Učiteljica Klemenc je bila s skupino zelo zadovoljna. Meni, da so bili bodoči dijaki in njihovi starši nad videnim navdušeni. Pričakuje, da se bo večina osnovnošolcev, ki so bili v petek na informativnem dnevu, vpisala v ta dva programa.

 

Album slik: https://www.facebook.com/pg/spssbljubljana/photos/?tab=album&album_id=1293358334087873

Maruša Sirk, 4. R

 

 

Sorodne objave
0
Dostopnost