| Prispevki

V četrtek, 21. 9. 2017, smo se pet dijakov 4. letnikov (iz 4. i in 4. k) v okviru Erasmus+ projekta Y-Job odpravili na izmenjavo v Nemčijo, natančneje v majhno mestece Marne, v katerem živi približno 6 tisoč ljudi. Naše potovanje se je pričelo v Ljubljani, od koder smo se odpeljali v Benetke, od tam pa z letalom v Hamburg ter zatem s taksijem do Marneja, ki je ravno v času naše izmenjave gostil festival zelja, saj Marne z okolico slovi po pridelavi zelja.

Naslednji dan smo se najprej spoznali z dijaki in učitelji, ki so v Marne prispeli iz Španije, Norveške in Italije. Po uvodnih dejavnostih so nam učitelji predstavili metode ustanavljanja start up podjetja, kasneje pa smo v skupinah izdelali tudi prototip izdelka, ki bi ga predstavili na trgu. V nedeljo  smo se odpeljali na otok Sylt, ki se nahaja na meji z Dansko. Sylt slovi po izjemno lepi obali, ki jo krasijo mogočni klifi in peščene sipine. Glavno mesto otoka je Westerland.

Naslednji dan  smo si ogledali  center  Rijk Zwaan, ki vzgaja in prideluje nove sorte zelja. Naslednje jutro smo imeli start up delavnico, kjer smo dobili nalogo, da predstavimo svoj poslovni načrt in produkt oziroma storitev na trgu potrošnikov. Popoldne smo vsi dijaki namenili pripravi na prireditev Europe day, na kateri smo kasneje predstavili svoje države. Stojnico smo okrasili s slikami slovenskih turističnih znamenitosti, po katerih je naša država znana v svetu. Ponudili smo tudi tradicionalne slovenske dobrote, kot so kranjska klobasa, salama, ajdovi žganci in podobno. Menim, da smo se  ODLIČNO odrezali. V torek  nas je čakal dolg dan, saj smo imeli na programu celodnevni ogled Hamburga, v katerem živi približno 1,7 milijona ljudi. Ogledali smo si drugo največje pristanišče v Evropi, kasneje tudi mestno središče. V sredo smo se odpravili v narodni park Wadden See, ki slovi po tem, da je sestavljen pretežno iz blata in mulja, po katerem se lahko hodi, saj je ob oseki morje oddaljeno kar 11 km. Zadnji dan smo bili z nemškimi dijaki pri pouku, da smo lahko videli, kako poteka pouk v Nemčiji.

Domov v Slovenijo smo prispeli v poznih večernih urah. Menim, da bo ta izmenjava ostala v naših srcih kot še ena fantastična izkušnja in resnično nepozabno doživetje.

Martin Dolinšek, 4. i

Sorodne objave
0
Dostopnost