| Prispevki

V četrtek, 25. 1. 2018, smo se učitelji in dijaki tekstilne usmeritve odpravili na ekskurzijo v Firence. Po odhodu iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah nas je pot vodila do čudovite Pise, kjer smo si na Trgu čudežev ogledali svetovno znani poševni stolp, stolnico in krstilnico. Popoldne smo preživeli v čudovitem mestu Lucca, znanem po Giacomu Pucciniju, pridelavi svile in izdelavi spodnjega perila. Mestece je znano tudi po ozkih in zavitih ulicah ter zanimivih trgih. Zatem smo se odpeljali v Montecatini Terme, kjer smo večerjali in prenočili.

 

Naslednji dan smo del dneva preživeli na glavnem mednarodnem sejmu pletenin in vezenin PITTI FILATI.

Prevzela nas je pestrost ponudbe in idej. Lahko smo poslikali vzorce in modele, potipali izdelke in različne materiale ter dobili nove ustvarjalne ideje. Po sejmu smo se odpravili v center Firenc, kjer smo si ogledali nekatere znamenitosti, kot so nacionalna knjižnica, Santa Croce, muzej Bargello in ena najstarejših firenških bolnišnic v Badia Fiorentini.

V večernih urah sta sledila še dva ogleda, najprej smo si ogledali muzej Galleria dell’Accademia, kjer nas je najbolj prevzel Michelangelov kip Davida, kasneje pa še muzej Salvatore Ferragamo in njegov butik. Dan smo zaključili z vrnitvijo v Montecatini Terme.

Zadnji dan je bil namenjen bolj sproščenemu ogledu Firenc. Najprej smo se zapeljali na razgledno ploščad Piazzale Michelangelo in občudovali Firence, saj je bil razgled čudovit.

Sledila je vožnja z avtobusom do reke Arno, kjer smo se podali čez Ponte Vecchio in najprej vstopili v Palazzo Piti, kjer smo si ogledali Museo della Moda e del Costume.

Na ogled je bilo približno 6000 kosov oblačil in modnih dodatkov od 18. stoletja do danes. Svoje umetniške kreacije so predstavljali tudi znani modni kreatorji, kot so Valentino, Armani, Versace, Pucci, Missoni, Y. S. Laurent itd. Kasneje je bilo nekaj časa namenjenega tržnici usnja v središču Firenc, kjer smo pobožali divjega prašička in preizkusili svojo srečo.

Po vodenem ogledu mesta smo imeli nekaj časa tudi zase. Izkoristili smo ga za obisk trgovin. Sledila je vožnja v Ljubljano.

 

Mojca Kregar

 

Sorodne objave
0
Dostopnost