| Prispevki

Naša dvodnevna ekskurzija logistov 2., 3. in 4. letnika 14. in 15. oktobra se je začela zgodaj zjutraj pred šolo, ko smo zaspani sedli na avtobus in se nato odpeljali proti Nemčiji. Po šestih urah vožnje smo prispeli v kraj Dingolfing, ki je kakšno uro oddaljen od Münchna, in si ogledali eno večjih tovarn BMW.

Predvsem je bil poudarek na ogledu proizvodnje osebnih avtomobilov (BMW serij 5, 7 in 8). Izvedeli smo veliko logističnih podatkov – število zaposlenih in proizvedenih avtomobilov, kako poteka izvoz avtomobilov v druge države, predvsem pa, kako in koliko časa potrebujejo, da sestavijo tako prestižen jekleni konjiček. Zatem je sledil ogled BMW-paviljona, kjer so razstavljeni njihovi najnovejši motorji in avtomobili. Dovolili so nam tudi, da smo se usedli v avtomobile in se slikali. Najbolj pa nas je navdušil motor R NINE RACE.

Sledil je sprehod po centru Münchna. Sprehodili smo se mimo mestne hiše – zelo lepe in elegantne – in raziskovali Marijin trg, glavni mestni trg, tržnico. Razveselili smo se, ko so nam učitelji dovolili, da imamo dve uri zase. Prosti čas smo izkoristili za obisk različnih lokalov, kjer smo se do sitega najedli.

Naslednji dan smo si najprej ogledali tehnični muzej. Muzej je ogromen, zanimiv, mi pa smo imeli premalo časa, da bi si lahko natančno ogledali vso predstavljeno zgodovino transportnih sredstev. Avtobus nas je za tem zapeljal do Allianz Arene, kjer je doma nogometni klub FC Bayern München. Nekateri dijaki so navdušeno kupovali spominke v bližnji trgovini.

Čas je bil tudi za kulturo. Ogledali smo si grad Ludvika II. Bavarskega na t. i. Moškem otoku sredi Kimskega jezera. Grad naj bi po prvotnih načrtih imel 70 prostorov, a so jih uspeli zgraditi samo 20, ker je zmanjkalo denarja. Graščina je posnetek francoskega Versaillesa. Presenetilo nas je, da je Ludvik tam preživel le 9 dni v svojem kratkem življenju. Prav tako so nam zabičali, da se ne smemo ničesar dotikati in ne slikati, kar nam ni bilo pretirano všeč, a z ogledom arhitekturnega in gradbenega presežka smo bili zelo zadovoljni.

Ob 17.00 je bilo ogleda gradu konec in čakala nas je samo še vožnja nazaj v Ljubljano.

Ekskurzija je bila zanimiva, mnogi dijaki so bili prvič v tovarni avtomobilov in tehničnem muzeju. Dokazali smo, da tudi v tujini znamo držati skupaj in se primerno obnašati, no, vsaj velika večina od nas.

Adam Matovič, Miha Skubic, Luka Langus, Iza Šinkovec, 2. i

Sorodne objave
0
Dostopnost