| Prispevki

V začetku šolskega leta smo se na naši šoli – Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – odločili, da bomo sodelovali v vseslovenskem ozaveščevalno-humanitarnem projektu Jaz, ti, mi … za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator. Kot pove ime projekta, smo od 22. 3. do 22. 4. 2016 ločeno zbirali odpadne plastenke PET od pijač in mlečnih izdelkov.

Koordinatorji smo prosili dijake, naj narišejo zanimive plakate, ki opozarjajo na akcijo. Z njimi so podrobneje razložili, kaj in kako se ločuje, npr. narisali so vrste plastenk in oznake na njih. Nato smo plakate obesili na najbolj opaznih mestih v šoli: v šolski jedilnici, pri vhodu, v posamezna nadstropja ter na podružnično šolo. Kupili smo velike vreče za odlaganje plastenk, ki so jih lahko zainteresirani učitelji vzeli tudi v svoje učilnice. Dijaki plastenke odlagajo predvsem med odmori, pri malici pa učitelji še posebej opozarjamo dijake, kako naj dosledno in pravilno ločujejo plastenke (izpraznjene, stisnjene in zaprte s pokrovčkom). Spomnimo jih tudi na humanitarnost projekta – nakup novega inkubatorja.

DSCN1243 (Medium)

Ker smo velika šola, smo polne vreče uskladiščili, in čakajo na odvoz po koncu zbiranja. Čeprav je projekt tekmovalen (nagrajena bosta tista dva zavoda, ki bosta zbrala največ plastenk na dijaka, nagrada je talna dekoracija iz ekoloških materialov v vrednosti 2.000 evrov), smo prepričani, da se naši dijaki in učitelji zavedajo, kako pomembno je ločevanje odpadkov – sami vidijo, koliko plastike se nabere po eni sami malici vsak dan.

Eko šola SPSŠB – Ljubljana

 

Zapisali Liljana Kranjc-Tekavec in Nataša Pečkaj

 

Sorodne objave
0
Dostopnost