| Prispevki

 5. oktober je svetovni dan učiteljev. V Unescu in Mednarodni organizaciji dela so leta 1966 sprejeli Priporočila o položaju učiteljev,  5. oktober pa praznujemo od leta 1993.

Letošnji praznik poteka pod geslom Preobrazba izobraževanja: samo z učiteljicami in učitelji. Na nedavnem zasedanju Združenih narodov je potekal Vrh o preobrazbi izobraževanja, ki je ugotovil, da se je izobraževanje po pandemiji znašlo v krizi. Udeležence Vrha je šokiral podatek, da kar 64 % otrok, starih do deset let, ne zmore prebrati in razumeti preproste zgodbe. Bralna pismenost je v globalni krizi. Zunaj izobraževanja je že 220 milijonov šoloobveznih otrok. Tudi zato je preobrazba izobraževanja nujna.

Vendar pa izkušeni pedagogi množično zapuščajo poklic, ki ga imajo sicer radi, pomanjkanje učiteljev pa v svetu dosega epske razsežnosti.  Status vzgojiteljev in učiteljev, višina plačila, neprivlačna kariera in delovni pogoji odvračajo mlade od vstopa v poklic.

Ob 5. oktobru, svetovnem dnevu učiteljev, SVIZ zato poziva Vlado RS in Državni zbor: Spreglejte, ker bo sicer kmalu prepozno! Jelka Velički in Branimir Štrukelj sta predsedniku Vlade in predsednici Državnega zbora namenila besede, ki jih lahko preberete na povezavi: https://www.sviz.si/svetovni-dan-uciteljev-2022/.

IO SVIZ SIC Ljubljana želi VSEM UČITELJICAM IN UČITELJEM TER OSTALIM ZAPOSLENIM LEP 5. OKTOBER, PRAZNIK UČITELJEV!

Sorodne objave
0
Dostopnost