| Prispevki

 

V četrtek, 7. 4. 2016,  je na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad ─ Ljubljana potekalo že 23. srečanje strojnih šol Slovenije. Glavni namen srečanja je bilo skupno odkrivanje novih strokovnih področij, ki bodo v pomoč pri razvoju tehniškega izobraževanja v strojništvu v Sloveniji. To je za dijake odlična priložnost, da jih spodbudimo in usmerimo na pot raziskovanja. Ta pot odkriva mnoge talente in iz dijakov oblikuje strokovnjake.  Hkrati je srečanje priložnost tudi za mentorje, da širijo svoje strokovno znanje.

Na srečanju je sodelovalo 24 srednjih šol Slovenije.  Predstavljenih je bilo kar 61 projektnih nalog. Če nekaj projektov izpostavim: viteška oprava, tricikel, električni avtomobil, učinkovito ravnanje z nevarnimi snovmi, poraba energije v pasivni hiši, predelava vozila APE – car, filter trdih delcev, konstruiranje in predelava kvadrokopterja s kamero itd. Nismo izbirali najboljše naloge, ker je bila vsaka naloga predstavljena na svojevrsten način in vsak projekt je imel drugačno stopnjo zahtevnosti dela. Cilj, ki smo ga imeli kot organizatorji srečanja zastavili, je bil, da mlade uspešno pripravimo na predstavitev projektov izven njihovega »varnega okolja« (t. i. njihove šole), da jih vključujemo na trg dela in da jih že kot mlade povežemo s strokovnjaki. Znanja je bilo ogromno. Kot šola smo ponosni, da imamo tako pomembno vlogo pri pridobivanju znanja in to znanje, ki so si ga dijaki pridobili z narejenimi projekti, jemljemo kot vrednoto, ki jo bomo skupaj z mentorji skušali umestiti na pravo mesto v družbi.

strojniki (Medium)

OKROGLA MIZA: “EKOLOGIJA, VARČNOST IN UČINKOVITOST”

Srečanje smo zaključili z dvema predavanjema in okroglo mizo na temo Ekologija, varčnost in učinkovitost,  ki sva jo vodili Ajda Kamenik in Lea Janežič. Koordinatorica projektov EKO šol, Darja Silan, nam je predstavila svoje delo in povabila dijake k sodelovanju. Po njeni predstavitvi pa je Igor Fifnja predstavil še Nuklearno Elektrarno Krško. Tu so dijaki z zanimanjem poslušali tehniško delovanje jedrske elektrarne.

Na okrogli mizi je sodelovalo sedem strokovnjakov, in sicer oba gosta, ki sta predhodno že imela kratko predavanje, Darja Silan in Igor Fifnja, ter Elvira Šušmelj, direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih, Elido Bandelj, direktor CPI, Branko Meh, predsednik OZS, Irena Koteska, predstavnica ARSO in Martin Pivk, predstavnik strojnih šol Slovenije. Okroglo mizo sva razdelili na kar nekaj poglavij:  o zaposljivosti, povezavi med strojništvom in ekologijo,  ekodizajnu, odpadkih, ekološki mobilnosti, zakaj sploh varovati okolje, kaj se sploh dogaja z našim svetom, zaključili pa sva z vizijo strojništva. Odgovori so bili kratki in jedrnati, predvsem pa zanimivi ter poučni.

Z organizacijo 23. srečanja strojnih šol Slovenije smo zelo zadovoljni, ker smo dali v ospredje tako izobraževanje kot tudi najpomembnejše – dijake in njihovo znanje. S ponosom lahko rečemo, da smo mladim dali priložnost, da predstavijo svoje ideje, ker so namreč ravno oni tisti, ki bodo kmalu nosilci napredka in znanja.

 

Ajda Kamenik

 

Sorodne objave
0
Dostopnost