| Prispevki

Učitelj Haris Ćordić poučuje strokovne logistične predmete. Poučuje šele drugo šolsko leto, a zdi se nam, da ta poklic opravlja že več let. No, vsaj štiri leta več. In naš pomislek niti ni tako daleč stran od resnice, saj je Haris Ćordić bil nekoč dijak naše šole in zato se je v vlogi učitelja hitro (in dobro) znašel.

Ali ste že v najstniških letih vedeli, da boste poučevali?

O tem nisem bil prepričan, čeprav mi je bil ta poklic vedno zanimiv.

Zakaj ste se odločili, da boste poučevali na srednji šoli, kjer ste bili nekoč dijak?

Vodstvo šole me je povabilo na razgovor in vprašali so me, ali bi bil pripravljen poučevati strokovne predmete na logistiki. Naša šola je edina v ljubljanskem okolišu, ki izobražuje bodoče logiste.

Ko so vam ponudili službo, ste jo brez omahovanja sprejeli?

Ne, vzel sem si čas za premislek. Imel sem tudi možnost zaposlitve v Adrii Airways. Po premisleku sem se odločil za delo v šoli, saj se mi je to zdelo privlačnejše od dela v Adrii Airways.

Kako so vas nekdanji profesorji, zdaj vaši sodelavci, sprejeli?

Sprejeli so me zelo dobro, celo odlično. To me je pozitivno presenetilo. Že od prvega dne mi pomagajo.

Kakšen dijak ste bili?

Priden, spoštljiv, radoveden, vedno pripravljen sodelovati … Drugega se pa ne spomnim več. No, mislim, da sem bil tak kot marsikateri najstnik. Tudi mene je »razganjalo«.

Ali to, da ste bili dijak na naši šoli, vpliva na vaš način poučevanja?

Seveda vpliva. Še zdaj vidim sebe v šolski klopi, pomaga pa tudi to, da se še vedno izobražujem in sem tudi sam slušatelj, ne samo učitelj. Tako lažje razumem dijake, vidim, kdaj jim je težko.

Nasvet za dijake logiste, ki želijo poučevati.

Predvsem bi jim priporočal, naj raje iščejo delo v zasebnem sektorju kot pa v šolstvu. Če bodo želeli poučevati, jih čakata še pedagoško-andragoško izobraževanje in strokovni izpit, v zasebnem sektorju pa tega ni. Tudi možnost napredovanja je v zasebnem sektorju hitrejša.

Kaj ste delali, preden ste postali učitelj?

Kot študent sem delal v mnogih trgovinah. Najprej kot prodajalec, potem pa sem že pomagal vodji neke trgovine. Skrbel sem za uvoz in izvoz blaga iz Istanbula, Turčije, v Evropsko unijo in obratno.

Domnevava, da ste že veliko potovali. Ste bili kot dijak na mnogo šolskih izmenjavah?

Kot dijak nisem bil na izmenjavah. Takrat, ko sem bil jaz srednješolec, izmenjav še ni bilo. Sem pa sodeloval v programu Comenius  in zato potoval v Italijo ter Francijo. Po koncu srednje šole sem videl že kar nekaj Evrope, saj mi je zelo zanimiva. Za obisk držav na drugem koncu sveta pa še zbiram pogum.

Kakšen je vaš nasvet za uspešen zaključek šolskega leta?

Pomembni so disciplina, sodelovanje pri pouku, spoštljiv odnos do profesorjev, predvsem pa je pomembno učenje.

Kako uspeti na tržišču dela kot logist?

Ne skrbite, trg dela potrebuje logiste. Zelo pomembno je znanje tujih jezikov.

 

Vanessa Smolnikar in Nataša Mikić, 4. R

Sorodne objave
0
Dostopnost